open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Formiran predmet protiv Dodika zbog negiranja genocida
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) formiralo je predmet protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, zbog negiranja genocida.
06.03.2023. u 16:55
get url
text

VEZANI TEKST -  Kešo tražio da Parlament pozove Tužilaštvo na procesuiranje Dodika zbog negiranja genocida, iz RS-a su protiv...

Ova informacija je potvrđena za Radio Slobodna Evropa(RSE).

Prema zakonu, nakon što se predmet formiran, Tužilaštvo BiH provodi istragu, nakon čega postupajući tužilac odlučuje da li će podići optužnicu.

Potom, Sud BIH potvrđuje ili odbacuje optužnicu.

- Tamo se nije desio genocid, to znamo svi ovdje u Republici Srpskoj - rekao je Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci 21. februara.

Dodik je govorio o Srebrenici, nakon što je visoki predstavnik donio 21. februara Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari koji daje mogućnost da se višak doniranih sredstava za ukope i nišane žrtava može preusmjeriti u druge potrebe funkcionisanja tog centra.

No, ovo nije prvi put da Dodik negira genocid, posebno otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko krajem jula 2021. godine nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

Glavni tužilac Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić izjavio je 23. februara da ova pravosudna institucija nema nijedne optužnice protiv negiranja genocida i ratnih zločina, na novinarsko pitanje da li je podnesena prijava protiv Milorada Dodika za negiranje genocida u Srebrenici.

- Nije bilo optužnica zbog poteškoće da se dokaže postojanje krivičnog djela. Navedeno je jasno šta je biće krivičnog djela, i na koji način to negiranje treba biti izvršeno, odnosno na način da proizvede posljedicu. I to je otežavajući dio - kazao je.

VEZANI TEKST - Inzkov zakon u praksi, kako su tužioci odbacili 27 prijava: Negiranje genocida je sloboda govora!?

Kajganić je rekao kako u ovoj pravosudnoj instituciji, po zaprimljenim krivičnim prijavama zbog negiranja genocida, postoji 30 negativnih tužilačkih odluka.

- Nismo zaprimili nijedan izvještaj od bilo koje policijske agencije o počinjenom krivičnom djelu negiranja genocida i ratnih zločina. Sve prijave koje su podnesene dodijeljene su u rad tužiocima i bilo je 30-ak negativnih tužilačkih odluka - kazao je Kajganić, podsjeća RSE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.