open-navfaktor-logo
search
"Pukla većina"
Formiranje komisija: Bošnjaci nisu podržali Cvitanovića zbog fotografije sa ratnim zločincem, HDZ odgovorio blokadom
Parlamentarci iz HDZ-a blokirali su konstituiranje zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon što i iz stranaka "Trojke" nije bilo podrške da Ilija Cvitanović iz HDZ-a 1990 bude predsjedavajući zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije, kazali su nam u Parlamentu BiH.
20.03.2023. u 15:57
get url
text

Prema informacijama koje smo dobili, razlog uskraćivanja podrške svih članova ove komisije koji dolaze iz reda bošnjačkog naroda jeste fotografija Cvitanovića sa haškim osuđenikom Vinkom Martinovićem Štelom i Dubravkom Peharom Dubijem. 

Ilija Cvitanović

Sporna fotografija

Cvitanovića za predsjedavajućeg komisije za OSA-u predložila je Marina Pendeš (HDZ), dok je Albin Muslić (SDP) predložio Šemsudina Mehmedovića (SDA). Nakon glasanja je utvrđeno da Cvitanović nema nijedan glas Bošnjaka upravo zbog fotografije, a za Mehmedovića nije glasao nijedan član komisije iz reda hrvatskog naroda.

Nakon toga je Sredoje Nović (SNSD), koji je vodio konstituirajuću sjednicu Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e kao najstariji član, prekinuo sjednicu.

Međutim, za danas su bile zakazane i konstituirajuće sjednice ostalih zajedničkih komisija, ali im iz HDZ-a nisu htjeli prisustvovati, a radi se i o komisijama za odbranu i sigurnost, o evropskim integracijama, za ljudska prava, za ekonomske reforme i razvoj.

O ovome se na svom Twitter nalogu oglasio i Dženan Đonlagić (DF), delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, i član komisija za evropske integracije, za ekonomski razvoj i za ljudska prava.

- Upravo sada parlamentarna većina na nivou države "Trojkaši" plus HDZ i SNSD je "pukla" na pokušaju konstituiranja zajedničkih komisija PSBiH kao što su Komisija za nadzor nad radom OSA-e i Komisija za evropske integracije. Uz dašak "promjena" imamo najnoviju blokada rada institucija! – prokomentirao je Đonlagić.

Kako je danas na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH saopćio predsjedavajući doma Denis Zvizdić, nastavak procedure konstituiranja zajedničkih komisija bit će 27. marta. Zbog nekonstituiranja ovih komisija s dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma skinuto je desetak tačaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.