open-navfaktor-logo
search
Naziru se imena
Formiranje Vlade KS: Premijerska fotelja "želja NiP-a i SDP-a, ali je pravo Naše stranke", koga Žene SDP-a ne žele
Počinju se slagati kockice u vezi sa formiranjem vlasti u Kantonu Sarajevo. Već se naziru neka imena za ministarske fotelje, a ko će naslijediti Edina Fortu na premijerskoj poziciji, još je pod znakom pitanja.
12.01.2023. u 07:40
get url
text

VEZANI TEKST - Šteta potvrdio: Formiranje Vlade KS tek nakon imenovanja ministara na nivou Federacije BiH

Kenan Magoda mogao bi biti novi ministar kulture i sporta KS, ali njegovom imenovanju, kako saznajemo, žestoko se protivi Forum žena SDP-a zbog optužbi bivše Magodine supruge da ju je ovaj fizički zlostavljao. Žene SDP-a je podržao i Igor Stojanović koji nije u dobrim odnosima sa Magodom.

Na čelo Ministarstva finansija trebao bi zasjesti Emir Dedović iz Stranke za BiH.

Senada Bosno, nekadašnja članica NiP-a koja je nedavno prešla u Stranku za BiH, spominje se kao najozbiljniji kandidat za Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice. Kao kandidat za ovu poziciju spominje se i Samir Suljević iz SDP-a.

Aktuelni ministar privrede KS Adnan Delić vjerovatno će dobiti ministarsku funkciju na federalnom nivou, ukoliko NiP bude dio vlasti u FBiH, a kao njegov nasljednik spominje se Amar Dovadžija koji također dolazi iz Naroda i pravde.

Najozbiljniji kandidati za Ministarstvo osnovnog i srednjeg obrazovanja su aktuelna ministrica Naida Hota-Muminović i Inga Ibralić Biščević.

Ministarstvo zdravstva trebalo bi ostati SDP-u, te bi tu funkciju i u narednom mandatu mogao obnašati aktuelni ministar Haris Vranić.

VEZANI TEKST - Poznato kada bi mogla biti imenovana nova Vlada KS, sutra se bira predsjedavajući Skupštine

Stranci za BiH trebalo bi pripasti i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, a kao najozbiljniji kandidat spominje se Almir Bečarević.

Prema ranijem dogovoru "Trojke", pozicija premijera Kantona Sarajevo pripada Našoj stranci. No nakon što je potvrđeno iz Naše stranke da je Edin Forto kandidat za ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, pozicija trenutno ostaje upražnjena s obzirom na to da stranka još nema potencijalnog kandidata.

- Trenutno Naša stranka nije razgovarala o kandidatima za premijersku poziciju u Kantonu Sarajevo. To je most koji tek treba da pređemo. U ovom trenutku smo skoncentrisani još na uspostavljanje Vijeća ministara, a onda ćemo evo faktički i paralelno započeti proces pronalaženja adekvatnog kandidata ili kandidatkinje za premijersku poziciju – kazao je za Faktor Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke.

U javnosti se spekuliše da na ovu poziciju pretenduje NiP, tačnije potpredsjednik ove stranke Elvedin Okerić.

- Sporazumom je pripala Našoj stranci. Tu ako postoji želja i po ocjeni partnera bilo NiP-a ili SDP-a da tu poziciju dobiju, to je njihova želja, ali i naše pravo u ovom trenutku. To ne znači da se ne može nekad to promijeniti, ali u ovom trenutku ta pozicija pripada Našoj stranci – naveo je Uk.

VEZANI TEKST - Forto i zvanično kandidat za ministra prometa i komunikacija BiH

Na pitanje da li je iz Naše stranke neko izrazio želju za ovu poziciju, Uk odogovara:

- Nažalost, nije. Kažem nažalost jer u Našoj stranci nismo takvi da izbacujemo neke želje, licitiramo. Više molimo ljude unutar stranke zato što su skromni. Nije niko izrazio želju što ne znači da neko neće biti predložen već sutra ili prekosutra ili u ovih nekoliko dana kada otvorimo proces pronalaska adekvatnog kandidata. Mi ćemo morati u što skorije vrijeme krenuti u taj proces i realno već razmišljamo u tom smjeru, ali u ovom trenutku nemamo zvanično nijedno ime.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.