open-navfaktor-logo
search
Bit će zanimljivo
Formiranje vlasti u BPK: SDA očekuje podršku svih stranaka osim NiP-a
U Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona izborni prag prešlo je čak 13 stranaka, pa će formiranje vlasti i rasplet situacije u ovom kantonu biti posebno interesantni.
04.11.2022. u 21:18
get url
text

VEZANI TEKST - Sada i zvanično: SDA, DF i dva bivša zastupnika PDA činit će većinu u Skupštini TK

SDA u Skupštini BPK broji pet zastupnika, dok po tri imaju Narod i pravda i Novi početak. Po dva mandata osvojili su SDP, Stranka za BiH, Nova politička inicijativa i NES, dok su po jedan mandat osvojili Nezavisna građanska lista, BNS, Bosanskohercegovački demokrati, Demokratska fronta, Liberalna stranka i SBB.

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Aida Obuća (SDA) kaže da su pregovori već počeli.

- Pregovori se vode i traži se najbolje rješenje. Pozvali smo sve političke partije na koaliranje, a pogotovo Stranku za BiH jer su oni s nama u koaliciji u ovom kantonu od 2015. godine - kazala je Obuća za Faktor.

Istakla je da podršku očekuje od svih političkih partija koji su prešli izborni prag osim Naroda i pravde.

VEZANI TEKST - Musić: Sporazum "osmorke" ne rješava pitanje vlasti u USK, nemaju dovoljno ruku

- Kada je u pitanju Goražde, očekujemo da će sve stranke imati više patriotizma zbog naše specifičnosti, a to je da smo na istoku zemlje i da imamo dosta započetih kapitalnih projekata koji treba da nas okupljaju. Prioritet nam treba biti razvoj kantona i Goražda - dodala je Obuća.

Na pitanje da li SDA zaista očekuje podršku SDP-a, NES-a i Stranke za BiH, a da dio te priče ne bude Narod i pravda, Obuća odgovara:

- Mislim da oni trebaju samostalno da odlučuju o svojoj političkoj budućnosti kada je u pitanju BPK i da ne budu dio priče koju vodi Narod i pravda - smatra Obuća.

VEZANI TEKST - Bivša DF-ovka ušla u NiP, o Konakoviću je pisala: "Dobro jutro svima osim uneređenom Kifli"

Obuća tvrdi da je dodatni nemir unesen u redove Naroda i pravde jer je navodno ustanovljena zloupotreba izbornog procesa od kandidatkinje ispred NiP-a za Skupštinu BPK Edite Velić. 

- Ustanovljeno je da je na jednom biračkom mjestu na kojem je u biračkom odboru bio brat Edite Velić, ovoj kandidatkinji upisano 17 glasova više nego što je imala u stvarnom stanju. Posmatrači drugih stranaka su tražili prebrojavanje i onda se ustanovilo da je došlo to tih zloupotreba i malverzacija. Nadamo se da će se nadležni organi pozabaviti tim slučajem - ističe Obuća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.