open-navfaktor-logo
search
Posljednji dan kampanje
Fortina predizborna obećanja: Šta nudi Naša stranka?
Kanton Sarajevo je osigurao besplatne knjige za sve učenike od petog do devetog razreda. Svoj djeci, bilo gdje u Bosni i Hercegovini, omogućit ćemo isto, predizborno je obećanje premijera Kantona Sarajevo Edina Forte.
30.09.2022. u 18:30
get url
text

Osvrnimo se prvo na dio Fortine izjave koju je ispunio.

VEZANI TEKST - Vlada TK za 34.000 učenika plaća udžbenike 3,8 miliona, a Vlada KS za 20.000 plaća četiri miliona KM

Naime, Vlada Kantona Sarajevo jeste osigurala besplatne udžbenike osnovcima od petog do devetog razreda. Za ovu namijenu plaćeno je četiri miliona KM, a mjera obuhvata oko 20.000 učenika.

Zašto nisu svi dobili udžbenike

Poređenja radi, i Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila je novac za finansiranje udžbenika. Besplatne udžbenike u TK dobili su svi osnovci, njih oko 34.000, koje Vlada TK plaća 3,8 miliona KM.

Dakle, za udžbenike otprilike 14.000 učenika više Vlada TK plaća 200.000 KM manje. Ova interesantna razlika nikada nije pojašnjena niti iz Vlade KS, niti iz kabineta kantonalne ministrice za odgoj i obrazovanje Naide Hota-Muminović.

Također, nije bilo ni odgovora na pitanje zašto u KS besplatne udžbenike nisu dobili svi osnovci.

Ovu diskriminaciju Vlade i kandonatonalnog Ministarstva odgoja, podsjetimo, nadomjestile su općine (Općina Centar, Općina Novo Sarajevo, Općina Novi Grad, Općina Hažići i Općina Trnovo).

Sada, pogledajmo Fortino obećanje da će na teritoriji cijele BiH omogućiti isto.

Ukoliko Forto ovo obećanje daje kao predsjednik Naše stranke, bilo bi dobro da je dodao i objašnjenje ili plan kako misli isto sprovesti u djelo. Posebno ako gledamo na činjenicu da Naša stranka lokalne odbore ima u Sarajevu, Vogošći, Goraždu, Zenici, Kaknju, Kiseljaku, Tuzli, Živinicama, Lukavcu, Gračanici, Bihaću, Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, Ilijašu, Mostaru, Cazinu, Velikoj Kladuši, Hadžićima, Fojnici i Travniku. U Republici Srpskoj i u dijelu Federacije gdje godinama apsolutnu vlast ima HDZ, Naša stranka ne postoji. 

Forto i Naša stranka obećavaju da će, samo ukoliko se glasa za njih, birači koji budu dobili novorođenče dobiti 12.000 KM, što je 1.000 KM mjesečno. 

VEZANI TEKST - Porodilje u Goraždanskom kantonu dobijat će naknadu u iznosu od 1.000 KM

Suprotno tvrdnjama Naše stranke, po 1.000 KM mjesečno također dobijaju porodilje u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Bosanskopodrinjskom kantonu. To su kantoni u kojima su na čelu vlada premijeri iz Stranke demokratske akcije (SDA). 

Penzije

Naša stranka obećava minimalne penzije u iznosu od 600 KM. Zanimljivo, SDA je isto tako dala obećanje u vezi s rastom penzija. Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, obećao je rast plata i penzija za 50 posto do kraja narednog mandata. Minimalna penzija sada iznosi 424 KM, što znači da u SDA-ovoj viziji rasta penzija one će iznositi nešto više od 600 KM, koliko obećava Naša stranka. 

Ako poredimo vladu na čijem je čelu bio Nermin Nikšić i aktuelnu Vladu FBiH na čijem je čelu Fadil Novalić, situacija u vezi s penzijama i Fondom PIO/MIO izgleda ovako: U Nikšićevom mandatu penzije su povećane dva puta, prvi put u 2011. za pet posto, a od januara 2014. godine za još pet posto. Rast penzija u Nikšićevom mandate iznosio je 28 KM.

VEZANI TEKST - Novalić: Penzije će i dalje rasti, status penzionera je u samom vrhu liste prioriteta ove Vlade

U mandatu Fadila Novalića penzije su povećavane nekoliko puta (zaključno s junom 2022.). Od toga, između ostalog, četiri redovna povećanja, dva vanredna najnižih penzija i jednokratna povećanja, odnosno isplaćivane su jednokratne pomoći penzionerima … Za vrijeme vlade Fadila Novalića penzije su povećavane - od 2015. do 2018. godine 34 KM, a od 2019. do 2021. za 25 KM, te povećanje od 11 posto u ovoj godini. 

Prema najavi premijera Novalića ove godine povećanje penzija će ukupno iznositi 50 KM i to je najveće povećanje u mandatu jedne Federalne vlade.

Prosječna penzija prije novog Zakona o PIO-u koji je usvojen u Novalićevom mandatu iznosila je 371,59, a najniža 326,17 KM. 

Deficit Zavoda PIO/MIO u Nikšićevom mandatu išao je i do 200 miliona KM. Po završetku mandata Vlade FBiH na čijem je čelu bio Nikšić deficit PIO-a je bio 133.150.000 KM (na dan 31.03.2015. godine kada je imenovana Novalićeva Vlada FBiH). Suficit PIO-a 31. decembra 2021. godine iznosio je 132.260.000 KM.

Izgradnja puteva

Naša stranka daje i uopćeno obećanje o "kvalitetnijim putevima i modernoj željeznici". Gradnjom putne infrastrukture bavile su se sve stranke i svaka vlast, neki uspješnije, neki manje uspješno. Recimo, kada je u pitanju izgradnja autoputa na Koridoru Vc, čija gradnja je počela prije više od 20 godina, do sada je izgrađeno više od 110 od ukupnih 335 kilometara.

JP Autoceste FBiH sredinom 2021. godine saopćile su da je za 113 kilometara autoceste uloženo više od dvije i po milijarde KM.

Od 2018. do 2021. godine započela je gradnja sljedećih dionica autoputa na Koridoru Vc: Poprikuše – Nemila, Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca, Tunel Zenica – Donja Gračanica, Vlakovo – Mostarsko raskršće, Počitelj – Zvirovići i Tarčin – tunel Ivan.

Zenička zaobilaznica, dionica autoputa na Koridoru Vc vrijedna 225 miliona eura u dužini 10,5 kilometara, koja, iako završena ranije, puštena je u promet 15.7.2021. godine nakon što su osigurane sve potrebne dozvole.

Dva mjeseca kasnije, 30.9.2021. godine, u promet je pušteno još 10,7 kilometara, i to na dionici Svilaj – Odžak, koja je završena 2017. godine, ali zbog nepostojanja mosta koji bi povezivao BiH s Hrvatskom nije mogla ranije biti puštena u promet.

Također, u maju 2021. godine završeni su radovi i na poddionici Buna – Počitelj od 7,2 kilometara, ali dionica se ne može koristiti do okončanja izgradnje poddionice Počitelj – Zvirovići, analizirao je nedavno Istinomjer. 

VEZANI TEKST - Forto dao uputu članovima NS: Otkazujte sve po BiH, fokusirajte se samo na kampanju u Sarajevu

Naša stranka je dala i dva prilično nejasna obećanja koja se mogu široko tumačiti, a to je veća primanja za građane koroz smanjenja poreza i proširenje borbe protiv korupcije na čitavu državu.

Ovo posljednje je zanimljivo utoliko što Naša stranka egzistira isključivo u dijelovima Federecije gdje su Bošnjaci većinsko stanovništvo, a u entitetu RS ih nema nikako, pa je nejasno kako se to oni misle boriti protiv korupcije u tim dijelovima BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.