open-navfaktor-logo
search
Najavljeni u januaru
Fortina revolucija u prijevozu čeka toplije dane: Kad će stići trolejbusi, ne zna se
Iako su nadležni iz Kantona Sarajevo za januar najavili dolazak prvog od 35 trolejbusa iz Bjelorusije, to se nije desilo.
02.02.2022. u 21:29
get url
text

Od firme Holding prvobitno je naručeno 25 trolejbusa, a početkom decembra prošle godine potpisan je ugovor za nabavku dodatnih deset trolejbusa. Trolejbusi su opremljeni najsavremenijom opremom, u šta su se predstavnici Vlade Kantona uvjerili pri službenoj posjeti Minsku, nakon što je proizveden prvi sarajevski trolejbus koji je u trebao biti u Sarajevu. 

VEZANI TEKST - U Minsku proizveden prvi od 25 trolejbusa za Sarajevo

- Naša nedavna posjeta Minsku omogućila nam je da se uvjerimo u kvalitet i sigurnost novih trolejbusa. Nakon analiziranja stanja sa trenutnim vozilima, pregovora koje smo imali pri toj posjeti, te podrške EBRD-a i EIB-a, odlučeno je da ćemo nabaviti i dodatnih 10 trolejbusa, odnosno ukupno njih 35, koji će vožnjom bez kontaktne mreže moći zamijeniti i autobuske linije, čime ćemo znatno promijeniti sliku javnog prijevoza u kantonu, ali i unaprijediti kvalitet života svih nas - rekao je ministar Adnan Šteta u decembru prošle godine.

Nabavka trolejbusa je provedena u skladu sa pravilima i procedurama EBRD-a, a ukupna vrijednost ugovora za nabavku svih 35 niskopodnih trolejbusa iznosi 19,5 miliona eura. Isporuka prvih 25 trolejbusa najavljena je do proljeća, a deset dodatnih na sarajevskim ulicama se očekuje u septembru. 

VEZANI TEKST - Ministar Šteta potpisao ugovor za nabavku novih 10 trolejbusa

- U toku je revolucija u javnom prijevozu. Potpuno obnavljamo vozni park. Trolejbusi su prvi na redu. Kvalitet života u Sarajevu će se narednih godina poboljšati zbog unaprijeđenja javnog prijevoza. Ovo je prvi od mnogih koraka – istakao je premijer Edin Forto.

Revolucija u javnom prijevozu, sve su prilike, čeka toplije dane i Sarajlije će još sačekati na trolejbuse zvane čežnja.

Ministar Šteta ranije je rekao da će tramvajska pruga, trolejbusi i tramvaji koje Vlada KS planira nabaviti biti u vlasništvu Kantona.

- Jedino znamo da će trolejbuse voziti naši vozači. Na koga će oni biti uknjiženi, nije nam poznato. Nemamo povratnih informacija kada stiže prvi trolejbus. Jedan je gotov i sklopljen u Bjelorusiji i treba doći u februaru u Sarajevo. Tek onda treba provesti sve protrebne procedure i registracije – rekli su za Faktor iz GRAS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.