open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Fortina vlada nastavlja s "plenarnim" sjednicama: Zaključke niko ne provodi, sigurnost građana upitna, šta radi komesar?
Vlada Kantona Sarajevo je nakon što je ministar unutrašnjih poslova Admir Katica upoznao njene članove sa dešavanjima u migrantskom kampu u Blažuju, zakazala za 28. januar 2021. godine tematsku sjednicu o migrantskoj krizi u KS na koju će biti pozvani i članovi Koordinacionog tima KS za pitanja migranata.
23.01.2021. u 16:10
get url
text

Ista ta Vlada Kantona Sarajevo, na čijem čelu je bio aktuelni predsjednik Edin Forto, je 18. novembra 2019. godine održala hitnu sjednicu zakazanu radi realizacije skupštinskih zaključaka donesenih na 14. radnoj sjednici, održanoj 30. oktobra, a koji su se odnosili na rješavanje pitanja smještaja migranata na području Kantona Sarajevo. Na hitnu sjednicu Vlade KS pozvani su policijski komesar KS Nusret Selimović i svi načelnici općina s područja Kantona.

VEZANI TEKST - Nakon sinoćnjeg haosa u Blažuju: Više osoba privedeno, oštećena policijska vozila, ima i povrijeđenih

Tada, ministar MUP-a Admir Katica, koji je i u novom sazivu na istoj poziciji, kazao je da, kada je riječ o migrantskoj krizi, trenutno imaju donekle iskontrolisanu situaciju koja se odnosi na ovu populaciju.

- Novi priliv migranata, prema sigurnosnoj procjeni, bi zaista značio značajno usložnjavanje sigurnosne situacije, a to je nedopustivo s obzirom na to da država upravlja migrantskom krizom i zato mi kažemo "ne" onim aktivnostima koje znače opterećenje samo jedne lokalne zajednice - rekao je Katica.

Fortina prva vlada formirala je početkom 2019. godine Prošireni koordinacioni tim za pitanje migracija u Kantonu Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici 30. decembra 2020, prije tri sedmice, donijela nekoliko zaključaka u vezi s migrantskom krizom, na prijedlog tadašnjeg premijera Marija Nenadića.

- U skladu sa jednoglasno usvojenim zaključcima sa sjednica Skupštine i Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo od 29.12.2020.godine, Vlada KS traži od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine da u skladu sa njihovim ustavnim i zakonskim nadležnostima, te važećim međunarodnim konvencijama i sporazumima preuzme koordiniran i strateški pristup u rješavanju migrantske krize u BiH, a time i u Kantonu Sarajevo.

O svim aktivnostima u kojima se očekuje nadležno postupanje institucija Kantona Sarajevo, a koje se odnose na pitanja prihvata, zbrinjavanja, sigurnosti i humanitarne zaštite migranata u našem kantonu, od nadležnih bh. i međunarodnih institucija traži se blagovremeno i potpuno informiranje koje im za cilj donošenje odgovarajućih odluka zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo.

Vlada KS neće i ne može preuzeti odgovornost i rizik upravljanja migrantskom krizom u BiH jer nema ni ustavne ni zakonske nadležnosti za ta pitanja, te iz istih razloga s ciljem zaštite i sigurnosti svojih građana još jednom poziva institucije BiH da provode propisane aktivnosti u rješavanju migrantske krize u našoj zemlji – navedeno je u saopćenju.

Vlada KS će pri tome, kao i do sada, dati svoj puni doprinos i preuzeti dio obaveza i odgovornosti koje budu rezultat uravnotežene i dogovorene politike i postupanja nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini. Svi ranije donešeni zaključci Vlade Kantona Sarajevo po ovom pitanju ostaju na snazi. Premijer Nenadić je o ovim zaključcima trebao upoznati nadležne institucije BiH.

Hitne, tematske, inicijative, hitne, tematske,zaključci, i tako ukrug, jedna vlada dođe, druga ode, pa opet prva dođe, komesar policije Nusret Selimović se ne mijenja, baš kao što se ne rješava ni problem (ne)sigurnosti uzrokovan velikim brojem migranata po ulicama.

VEZANI TEKST - SDA: Svi migranti koji učestvuju u krivičnim djelima i incidentima moraju biti procesuirani i deportirani

Tematska sjednica Fortine vlade, 28. januara polučit će neke nove, najvjerovatnije kao i do sada neprovodive ili pak čisto deklarativne zaključke.

Umjesto da se komesar Selimović pozabavi problemom sigurnosti i stvaranjem sigurnijeg i boljeg ambijenta za život građana Kantona Sarajevo, što mu i jeste primarni posao, opet će se baviti pričom kako je rješavanje migrantske krize državni problem i u nadležnosti države. Jeste, to je tačno.

Ali je pitanje sigurnosti u Kantonu Sarajevo u isključivoj nadležnosti ministra Katice i komesara Selimovića.

Umjesto skupštinsko-vladinih cirkusa, naslikavanja, selfisanja, Facebook promocije, napokon bi trebali početi raditi svoj posao. Pa makar i u pauzama od posjeta jednih drugima, i "family photo sessiona". Za početak, umjesto što "prepadaju" građane KS po ulicama i pišu im kazne zbog nenošenja maske, Selimovićvi policajci bi mogli skloniti migrante sa sarajevskih raskrsnica, ispred tržnih centara i sa ulica u migeranstke centre/kampove. Šta je sa preventivnim djelovanjem, a ne kao što je to bilo u slučaju Blažuja, gdje je nastradala i policija? Zaključci pljušte na sve strane, usvajaju se, ali zaključke niko ne provodi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.