open-navfaktor-logo
search
Riješite misteriju
Forto 2020. protiv Forte 2021: "Četvorka" iz opozicije imala "rješenje za koronu", a sada kada je vlast kriva je FBiH
Prošle godine u aprilu "Četvorka" koja je danas na vlasti u Kantonu Sarajevo uputila je otvoreno pismo tadašnjem premijeru Mariju Nenadiću i ministrima SDA, SBB-a i DF-a u Vladi, oštro ih kritizirajući za inertnost.
14.03.2021. u 20:27
get url
text

Bilo je to, podsjećamo vrijeme, kada cijeli svijet nije znao kakve će biti razmjere pandemije koronavirusa, tako da ako se danas sagledaju potezi koje je povlačio Nenadić i tadašnja Vlada, može se reći da su ipak bili dobri, s obzirom na to da su se našli u vanrednim okolnostima i kriznoj situaciji.  

- Danas je tačno mjesec otkad je proglašeno stanje prirodne nesreće zbog svjetske pandemije koronavirusa, no inertnost koju ste pokazali u protekli mjesec predstavlja veliki problem, izaziva strah i nesigurnost, kako kod nas zastupnika, tako i kod građana KS. U svim vašim javnim nastupima ponavljali ste kako čekate mjere i aktivnosti Federalnog kriznog štaba ili Vlade FBiH. Još jednom vas podsjećamo da Ustav FBiH daje široke ovlasti kantonima i prepoznaje njihove različitosti i specifičnosti. 

VEZANI TEKST - Ovo su razlozi zbog kojih "četvorka" smjenjuje Vladu KS

Podsjećamo da smo tražili održavanje dvije hitne sjednice Skupštine KS, jednu o općem stanju u Kantonu Sarajevu i drugu o mjerama za podršku u oblasti privrede. Oba prijedloga ste odbili i ostavili nas zastupnike i građane Kantona Sarajevo bez pravovremenih informacija o aktivnostima koje poduzimate. Svjesni smo da ste izloženi pritiscima koji dolaze iz centrala stranaka vladajuće koalicije, ali nismo sigurni do kada ćete ih trpiti i odolijevati im prije nego se usudite ponuditi ostavku. Još jednom Vas podsjećamo da smo, u protekli mjesec, za većinu detektovanih problema ponudili konkretne mjere i odgovore, na koje ste se oglušili - napisale su u podužem pismu tada stranke "Četvorke". 

Godinu poslije, "Četvorka" u KS ima Vladu koju vodi Edin Forto. Taj isto Forto, koji je sa stranačkim kolegama tada iz hlada opozicije pozivao Nenadića i Vladu KS zašto čeka mjere i aktivnosti Federalnog kriznog štaba ili Vlade FBiH, izlazi na press konferenciju, prebacujući vlastitu i odgovornost "Četvorke" na Federalnu vladu. 

- Vlada FBiH još nije donijela nikakve mjere i ovim putem pitam Vladu FBiH, premijera Fadila Novalića i ministra zdravstva Vjekoslava Mandića koje mjere vam je preporučio Štab, koje mjere ste donijeli i iz kojeg razloga ne slušate struku na sjednicama - poručio je premijer Forto.

VEZANI TEKST - Premijer se obratio: Forto ignorisao ugostitelje i male privrednike, nastava u KS od sutra online

Zaboravio je izgleda da nije opozicija, već da je on sada u Kantonu Sarajevu šef izvršne vlasti, koja treba da preuzme odgovornost za svaku donesenu mjeru u cilju poboljšanja epidemiološke situacije, pomoći privredi te odgovornost za zdravlje i živote građana. 

Logično bi bilo zapitati se, kako su to prije godinu Forto i "Četvorka" kritizirali Nenadića i tadašnju Vladu uz poruku da "Ustav FBiH daje široke ovlasti kantonima", a danas kada je u poziciji da te ustavne ovlasti koristi, on proziva Federalnu vladu, pokušavajući (osim što je prvo prozvao građane da su krivi), krivicu za dramatično stanje u vezi sa širenjem korone, prebaciti na nekog drugog, tačnije na Federaciju. Ili gdje su sve te mjere koje su još prije godinu predlagali? Zašto ih sada sve u paketu ne realiziraju jer imaju većinu i u Skupštini i vode Vladu? 

Naravno, niko u vlasti, od državnog preko entitetskog, do kantonalnog i općinskog nivoa nije niti smije biti amnestiran od odgovornosti u ova teška vremena za sve građane Bosne i Hercegovine. No, lako je iz hlada opozicije kritikovati, a kada se obrne situacija, pa se dođe na vlast, onda se pokušava loptica prebaciti u tuđu avliju. 

U decembru prošle godine, kada je imenovan na poziciju premijera, Forto je optimistično poručio kako će učiniti sve da se do proljeća vratimo normalnom životu. 

- Dogovor većine je izraz opredijeljenosti da složno i u najjačem kapacitetu krenemo u rješavanje zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije. Odlučno i solidarno ćemo prevazići sadašnju situaciju i učiniti sve da se do proljeća vratimo normalnom životu - poručio je tada Forto. 

Zbog podsjećanja, objavljujemo u cijelosti pismo iz aprila prošle godine upućeno tadašnjem premijeru Mariju Nenadiću i Vladi KS. 

- Ovim putem vas obavještavamo da, uz prethodno potpuno razumijevanje pritiska i odgovornosti sa kojim ste se suočili, a nakon što ste većinu naših prijedloga i preporuka potpuno izignorisali, odlučili smo da prekinemo ovaj status quo, koji ste vašim odnosom proizveli, te vam se obratimo javno.

Danas je tačno mjesec dana otkad je proglašeno stanje prirodne nesreće zbog svjetske pandemije koronavirusa, no inertnost koju ste pokazali u protekli mjesec predstavlja veliki problem, izaziva strah i nesigurnost, kako kod nas zastupnika, tako i kod građana KS. U svim vašim javnim nastupima ponavljali ste kako čekate mjere i aktivnosti Federalnog kriznog štaba ili Vlade FBiH. Još jednom vas podsjećamo da Ustav FBiH daje široke ovlasti kantonima i prepoznaje njihove različitosti i specifičnosti.

Podsjećamo da smo tražili održavanje dvije hitne sjednice Skupštine KS, jednu o općem stanju u Kantonu Sarajevu i drugu o mjerama za podršku u oblasti privrede. Oba prijedloga ste odbili i ostavili nas zastupnike i građane Kantona Sarajevo bez pravovremenih informacija o aktivnostima koje poduzimate.

U protekli mjesec bili smo više nego korektna opozicija bez mnogo javnih kritika, a sa mnogo konkretnih prijedloga koje smo vam poslali, a na koje ste se vi, na našu žalost i razočarenje, oglušili. Očigledno je da ste našu saradnju, podršku u ovoj kriznoj situaciji i konstruktivne prijedloge olako shvatali i zanemarivali. Trudili smo se da politiku stavimo sa strane, da ovo bude period u kojem moramo raditi svi zajedno, u kojem nema pozicije i opozicije. Vi ste na takav odnos uzvratili, između ostalog, tako što ste krilaticu "život ne smije stati" savršeno primijenili mijenjajući upravljačke strukture u brojnim ustanovama i preduzećima, od kojih mnoge nikakve veze nemaju sa okolnostima u kojima se trenutno nalazimo i borbom protiv epidemije.

Vrhunac tih imenovanja je politička trgovina u kojoj ste na čelo Doma zdravlja, na prvu liniju odbrane od COVID-19, postavili kadar BOSS-a, pretpostavljamo zato da biste se ovoj stranci odužili na njenoj podršci Vladi.

Život za vas nije stao niti u pojedinim resorima, ustanovama i preduzećima, koji nemaju dodira sa pandemijom, a gdje ste također dali odobrenje za prijem novih uposlenika, a ni tamo gdje ste odlučili da uklonite vrhunske stručnjake zbog toga što imaju drugačije mišljenje. Smatramo da niste odgovorili ključnim izazovima u resorima zdravstva, privrede, finansija, rada i socijalne politike, kulture i sporta. Za probleme u komunalnoj privredi koji nas očekuju još ne vidimo planirane konkretne mjere.

Stoga od vas tražimo da nam u hitnom roku odgovorite na sljedeća pitanja:

ZDRAVSTVO

- Koji je to algoritam (ili algoritmi) koji se spominjao u izjavama zvaničnika Vlade, ko ga je propisao, ko je zadužen za njegovo tačno provođenje i da li postoje propusti u njegovoj primjeni? Zašto se isti javno ne objavi u interesu jasnog prikaza sadašnjih prava pacijenata i zdravstvenih radnika u njihovoj primjeni i prikaže put pacijenta u ovim uvjetima?
- Koliki je tačan iznos budžetskih sredstava potrošenih do sada za nabavku opreme? Koja zaštitna oprema za zdravstvene radnike je nabavljena i gdje je distribuirana? Koliko je novca potrošeno na nabavku lijekova namijenjenih liječenju zarazne bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2, koliki je tačan broj kupljenih respiratora i koliko su oni koštali?
- Koja je strategija genetičkoga testiranja Kantonu Sarajevo? Zašto je broj testiranja u KS jako mali, zašto niste poštovali preporuke SZO (WHO) po pitanju testiranja građana KS?
- Zašto ste, bez obzira na inicijativu kriznog štaba i odluke Vlade KS da se privatne ustanove angažuju u procesu testiranja, onemogućili privatnom sektoru da vrši testiranja na koronavirus? Koliki su kapaciteti javnog zdravstvenog sektora za testiranje koronavirusa, mogu li zadovoljiti realne potrebe?
- Zašto su bolnice skoro pa prestale sa pružanjem usluga pacijentima koji nisu zaraženi koronavirusom? KCUS i Opća bolnica su od ZZOKS dobili punu tranšu novca, kao i u normalnim uvjetima, a u bolnicama je mali broj pacijenata. Istovremeno, ljekarima se ne plaćaju dežure. Donacije u novcu i robi dolaze u ustanove. Gdje se troši novac ZZO-a?
- Zašto ne stanete u odbranu zdravstvenih radnika, koji su u posljednjih desetak dana pod konstantnim napadima visokih političkih funkcionera stranaka na vlasti? Zdravstveni radnici su prva linija odbrane od koronavirusa i moraju biti zaštićeni.
- Zašto ponovo zaboravljate djecu sa poteškoćama u razvoju – primjera radi, šta je sa nedostajućim lijekovima – depakin, diazepam, klizme i osnovni lijekovi za zaustavljanje epileptičnih napada?

PRIVREDA

Svojim neadekvatnim djelovanjem u smislu podrške privredi, pokrenuli ste lavinu smanjenja radnih mjesta, koja će sigurno imati nesagledive posljedice u bliskoj, ali i daljoj budućnosti.
- Znate li da sa danom 15.4. na evidenciji Službe za zapošljavanje imamo 60.420 osoba, što je za 2391 osobu više u odnosu na 18.3.?
- Znate li da će nam zbog toga samo za ovaj broj novih nezaposlenih okvirno trebati 900.000 KM za isplatu naknada? U narednim sedmicama se očekuje dodatni nagli i veliki porast broja nezaposlenih, što može utjecati i na sigurnosno stanje u Kantonu Sarajevo.
- Šta ste poduzeli u oblasti poljoprivrede, s obzirom na to da rokovi za proljetnu sjetvu ističu, a nakon epidemije je moguće očekivati ekonomski težak period, u kojem će biti potrebno nahraniti najugroženije slojeve stanovništva?
- Zašto su djelatnosti, koje su pretrpjele ogromne štete zabranama kriznog štaba, izostavljene sa javnog poziva za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plata za mart 2020. (hoteli, turističke agencije, stari zanati, usluge rent-a-car agencija, institucije za predškolski odgoj, zubotehnički laboratoriji, autoškole, prijevoz i pomoćne djelatnosti u prevozu, rezervacijske usluge, usluge organizovanja sajmova i sličnih događaja, udruženja iz oblasti kulture, sportski klubovi i sl.)?
- Zašto niste reagovali na konkretne prijedloge Turističke zajednice KS za pomoć hotelijerima i turističkim radnicima i Poljoprivrednog dobra Butmir za pokretanje aktivnosti u oblasti masovne poljoprivredne proizvodnje?
- Zašto još nemamo prijedlog ni kratkoročnih mjera, a da ne govorimo o srednjoročnim i dugoročnim mjerama za oporavak privrede?

FINANSIJE

- Zašto još nema rebalansa budžeta KS na dnevnom redu Skupštine KS?
- Zašto nema zakona o uštedama?
- Na koji način planirate nadomjestiti pad prihoda u javnim ustanovama koje su ostvarivale značajne prihode (JU Djeca Sarajeva, ustanove iz oblasti kulture, ustanove iz oblasti socijalne privrede)?
- Znamo da su komunalna preduzeća svojim odredbama dozvolile odgodu plaćanja komunalija, što će dovesti do smanjena prihoda u komunalnoj privredi. Na koji način ćete održati likvidnost ovih preduzeća?
- Zašto ste, prije nego što ste poduzeli bilo kakve aktivnosti u pomoći privredi, isplatili pune iznose političkim strankama?

SOCIJALNA POLITIKA

- Šta uraditi u slučaju kada djetetu sa poteškoćama ističe rješenje o invalidnosti? Poštujući preporuke nadležnih o posjeti zdravstvenim ustanovama u krajnjoj nuždi, nije moguće izvršiti specijalne preglede djece sa poteškoćama, pa samim tim niti predati potrebnu dokumentaciju. Da li to znači da će ovi korisnici ostati bez invalidnine i tuđe njege? Mnogim porodicama je ovo jedini izvor prihoda. Izostale su upute na koji način prevazići ovaj problem, iako smo upućivali i ovo zastupničko pitanje.

S obzirom na to da smo u kriznoj situaciji, tražimo od Vas Premijeru da pravilno informišete i pojasnite javnosti koje su sve ključne i odgovorne osobe zadužene za donošenje odluka u zdravstvu, privredi, komunalnim uslugama, sigurnosti (po resorima). Tražimo da se izjasnite o tome da li ćete ih pozvati na odgovornost ili smijeniti za učinjene propuste u proteklom periodu?

Svjesni smo da ste izloženi pritiscima koji dolaze iz centrala stranaka vladajuće koalicije, ali nismo sigurni do kada ćete ih trpiti i odolijevati im prije nego se usudite ponuditi ostavku. Još jednom Vas podsjećamo da smo, u protekli mjesec, za većinu detektovanih problema ponudili konkretne mjere i odgovore, na koje ste se oglušili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.