open-navfaktor-logo
search
Propisani rokovi
Forto: Ako Bradara, Stojanović i Lendo ne potpišu vladu, mi ćemo, a nadam se i OHR, to tretirati kao blokadu
Predsjednik Naše stranke (NS) i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto očekuje da će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine biti formirana u skorom periodu te da su zakonski rokovi jasno propisani.
03.03.2023. u 14:55
get url
text

- Ako predsjednica i potpredsjednici FBiH, Lidija Bradara te Igor Stojanović i Refik Lendo, ne potpišu vladu, mi ćemo to tretirati kao blokadu. Iskreno se nadam da će i OHR to tretirati kao blokadu, što i jeste blokiranje demokratske volje građana - istakao je Forto u razgovoru za Fenu.

Istakao je da demokratski princip ne podrazumijeva ono što se moglo čuti o Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, a to je da interese Bošnjaka može zastupati samo jedna stranka.  

- Demokratski princip podrazumijeva da onaj koji skupi većinu u Zastupničkom domu PBiH treba da formira Vladu FBiH. Tako je u svim demokratskim zemljama svijeta i nema razloga da ne bude i kod nas - istakao je.

Također je naveo da Naša stranka i dalje podržava prijedlog "Osmorke" da Nermin Nikšić bude premijer FBiH.

Govoreći o radu nedavno formiranog Vijeća ministara BiH, Forto je kazao da za sada sve funkcionira po dogovoru. Ističe da možda to ne izgleda tako prema medijskim napisima, ali da je to bh. politička stvarnost.

- Imali smo nekoliko sjednica i ogroman broj tačaka na dnevnim redovima koji su usvajani bez ikakvih problema. Neke stvari oko kojih je trebalo usaglašavanje, vraćene su na doradu - naglasio je Forto.

Za formiranje Vlade Kantona Sarajevo (KS), Forto je kazao da su pregovori pri samom kraju i da očekuje da će uskoro biti poznat sastav Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.