open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Forto: Farmaceutskim kućama dato odobrenje za pregovore za nabavku vakcina
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je danas na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo kazao da je Vlada KS učinila je sve da nabavi Covid-vakcine za imunizaciju građana.
30.03.2021. u 12:28
get url
text

U odgovoru zastupnicima on je rekao da su osigurana i finansijska sredstva za nabavku vakcina. Farmaceutskim kućama koje su zainteresirane za nabavku vakcina data je suglasnost za pregovore sa proizvođačima vakcina i distributerima.

- Sedam firmi je tražilo ovlaštenje za pregovore, i to im je odobreno. Direktno smo razgovarali sa tri velika proizvođača. Za nadati se da ćemo svi zajedno uspjeti da osiguramo vakcine za masovnu imunizaciju – rekao je Forto.

Naglasio je da nadzor nad tim ima Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH.

U odgovoru zastupnicima Forto je kazao da postoji i naknada za stimulaciju zapošljavanja zdravstvenih radnika, a Vlada KS je osigurala sredstva. U pripremi su i posebne odluke za stimuliranje upošljavanja zdravstvenih radnika.

Na upit mnogih građana Forto je izvijestio i da su pozivi prema Covid-centru besplatni, jer se operater odrekao naknade za naplatu poziva, a i za sve ostale pozive je traženo da se ne naplaćuju.

Zastupnica SKS (SBB) Bilsena Šahman je upozorila da građani koji su se vakcinisali u Beogradu imaju potvrdu o vakcinisanju, ali da Zavod zdravstvenog osiguranja mora registrirati te građane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.