open-navfaktor-logo
search
Javni servis
Forto i Karamehmedović potpisali sporazum kojim će BHRT-u biti doznačeno četiri miliona KM
Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto i generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović potpisali su danas u Sarajevu sporazum kojem će se prema ranijoj odluci Vijeća ministara BHRT-u doznačiti četiri miliona KM.
26.02.2024. u 13:11
get url
text

VEZANI TEKST - BHRT poslao opomenu RTV FBiH: Hoće li 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a

- Uz ostale obaveze održiv javni servis je bitan preduslov za ulazak Bosne i Hercegovine u EU. Ovo nije trajno rješavanje pitanja održivosti, ali je podrška koja je potrebna BHRT-u u ovom teškom periodu. Bosna i Hercegovina pored privatnih medija mora da ima nešto što dolazi i pod pokroviteljstvom države BiH, a to su javni servisi, kao što je BHRT i stoga je iznalaženje njegovog održivog finansiranja od velike važnosti - rekao je Forto.

On je naglasio kako je nužno da se uredi prikupljanje i raspodjela RTV takse unutar FBiH.

Naime, novi pokušaj dogovora između BHRT-a i FTV-a najavljen je za srijedu, a u organizaciji Elektroprivrede BiH.

- Čim prije, BHRT i FTV treba da potpišu ugovor kako bi se nastavilo sa prikupljanjem RTV takse u FBiH. Ostaje pitanje rješenja koje se odnosi zakonske osnove. RTRS je izažao iz sistema RTV pretplate i narušio ga 2017. godine. Nadam se da će ovaj predmet koji je na sudu biti riješen što prije u korist BHRT-a - istakao je Forto.

Na pitanje kada će sredstva od Vijeća ministara BiH biti operativna, odnosno kada se radnici BHRT-a mogu nadati plaći koja još nije isplaćena, Forto je rekao da ne zna tačno, da je to administrativna stvar.

- Ostaje da se sporazum protokoliše i završe ostale administrativne stvari. Ali, pitanje je dana kada će sredstva biti operativna - naglasio je Forto.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović istakao je da su sredstva koja trebaju biti doznačena od Vijeća ministara BiH od značaja za BHRT.

VEZANI TEKST - Kad se ministar Forto ne bavi svojim poslom, a šef Naše stranke Edin šalje apele: Šta kažu direktori BHT-a i FTV-a, ima li dogovora?

- Omogućit će nam da u ovoj vrlo teškoj situaciji u kojoj smo se našli od početka ove godine, da u periodu od dva-tri mjeseca ispunimo dio svojih obaveza. Sredstva će biti upotrebljena na najbolji mogući način. Nužno je da se iznađu rješenja za finansiranje javnih servisa BHRT-a i FTV-a do izmjena zakona na državnom nivou. RTRS je izašao 2017. godine iz sistema javnog emitiranja. Nadamo se da će se to riješiti u sudskom sporu koji traje - zaključio je Karamehmedović.

BHRT se našao u teškoj situaciji nakon što je 31. decembra 2023. godine Elektroprivreda BiH prestala sa naplatom RTV takse na teritoriji FBiH, jer ugovor nije produžen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.