open-navfaktor-logo
search
Potvrdila Naša stranka
Forto i zvanično kandidat za ministra prometa i komunikacija BiH
Edin Forto i zvanično je kandidat za ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, odlučila je Naša stranka.
10.01.2023. u 12:14
get url
text

Ovo je odluka Predsjedništva NS nakon sinoćnje sjednice. Forto je odnedavno na čelu NS, a aktuelni je premijer Kantona Sarajevo. 

Na ovaj način skoro da je kompletirana lista kandidata za ministre u Vijeću ministara. Forto se kandiduje iz reda ostalih, pa ostaje otvoreno mjesto za ministra iz bošnjačkog naroda. Nakon što je Denis Šulić (SNSD) povukao kandidaturu, spekuliše se da bi to mjesto moglo pripasti Sevlidu Hurtiću (BH Zeleni), nedavno imenovanom ministru u Vladi bh. entiteta Republika Srpska.

Elmedin Konaković (Narod i pravda) trebao bi biti novi ministar vanjskih poslova, a resor odbrane pripada SDP-ovom kandidatu Zukanu Helezu.

Kada su u pitanju ministri iz reda hrvatskog naroda, predsjedavajuća je Borjana Krišto. Ministarstvo pravde trebao bi preuzeti Davor Bunoza, a Dubravka Bošnjak Ministarstvo civilnih poslova.

Staša Košarac (SNSD) ostaje na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dok bi Nenad Nešić (DNS) preuzeo Ministarstvo sigurnosti.

Dosadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD) naslijedio bi Vjekoslava Bevandu (HDZ) na poziciji ministra finansija. Rok za imenovanje novog Vijeća ministara traje do kraja januara, a srpski i hrvatski kandidati za ministre i zamjenike ministara su na provjeri u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.