open-navfaktor-logo
search
Šta sad
Forto je i dalje premijer Kantona Sarajevo, Skupština nije usvojila njegovo razrješenje
Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila Prijedlog odluke o razrješenju premijera Kantona Sarajevo Edina Forte koji je imenovan za ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.  
08.02.2023. u 11:30
get url
text

Direktni prijenos Skupštine KS koji je bio emitovan na TVSA prekinut je malo prije izglasavanja, a razlog još nije poznat.

Zastupnik u Skupštini KS Faruk Kapidžić nam je potvrdio da Skupština KS nije usvojila odluku o razrješenju premijera Forte.

- Nisu imali većinu da ovo izglasaju, njih 14 je bilo za, ostali su bili protiv. Forto je još premijer - kratko je prokomentirao Kapidžić za Faktor.

Zastupnik iz Kluba SDA Haris Zahiragić tokom rasprave na Skupštini KS se pokušao referirati na rad premijera Kantona Sarajevo, ali predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić mu to nije dozvolio, smatrajući da je ovo tehničko pitanje.

- Kanton Sarajevo je u nezavidnom položaju. Smanjenje budžeta, inflacija... Sve je to rezultat premijera Forte. Aktuelna većina je morala ponuditi novog premijera. Ostavkom premijera pada cijela vlada. Danas ako mi izglasamo ostavku, vlada više ne postoji. Svaki akt koji ministri potpišu nakon današnje ostavke bit će predmet krivične prijave. Kanton Sarajevo će današnjim danom biti blokiran - istakao je Zahiragić.

Dodao je da vlada u ostavci ne može imenovati v. d. premijera.

Na Zahiragićeve tvrdnje odgovorio je Okerić.

- Povišenim tonom govorite kako je nešto nezakonito. To nije istina, unosite nemir kod građana. Nije tačno ovo što govorite. Nemojte to raditi - odgovorio mu je predsjedavajući Skupštine KS.

Obratio se i zastupnik Mahir Dević (SDA).

- Premijer Edin Forto nije podnio ostavku kao formalno pravni dokument koji je trebao da prođe proceduru. Taj akt nije bio na Komisiji za izbor i imenovanje. On je podnio nešto što je nazvao kao zahtjev za razrješenje u smislu radnog staža. Ovo je jedan ozbiljan presedan. Čovjek nije podnio ostavku. Nakon što ga mi razrješimo kao Skupština, tek tada je mogao ići. Ovdje se radi pravnom proceduralnom pitanju - kazao je šef Kluba SDA Mahir Dević.

- Djelimično je kolega Dević u pravu. Može se desiti situacija da v. d. premijerke potpiše dokumente, a da ne bude deponovan njen potpis - rekao je Muamer Bandić (SBiH), nakon čega se direktni prijenos prekinuo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.