open-navfaktor-logo
search
Aerodrom Sarajevo
Forto kaže da se pitalo Našu stranku Halilović ne bi bio imenovan, ali se "ne može" sjetiti kako je glasala Pozder
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto koji je i predsjednik Naše stranke, prokomentirao je jučer imenovanje Adila Halilovića u Nadzorni odbor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a koji je uposlenik Eol petrola, firme koja ima potpisan ugovor o snabdijevanju kerozinom Aerodroma Sarajevo, a o čemu je pisao Faktor.
27.09.2023. u 10:34
get url
text

VEZANI TEKST - Firma članice NS-a je dobavljač goriva Aerodromu Sarajevo, a Vlada FBiH je njenog uposlenika imenovala u NO tog aerodroma

On je tokom gostovanja na N1 upitan da li u imenovanju Halilovića ima sukoba interesa, s obzirom na to da je vlasnica Eol petrola članica Naše stranke (Indira Pašović).

- Naravno da sam to istražio. Uposlenik koji nije potpisnik ili koji nije u vlasničkom odnosu u firmi, po zakonu ne bi trebao biti u sukobu interesa. Mada je to reputacijski rizik za Našu stranku i iskreno, kada bih mogao to vratiti, tražio bih da se glasa protiv i da se ne imenuje ta osoba (Adil Halilović), čisto zbog percepcije, iako po zakonu vjerovatno neće biti pokrenuta neka parnica. Ali zbog percepcije, jer Naša stranka to ne radi, mi ne bismo imenovali tu osobu - rekao je Forto.

Zatražilo se da prokomentira i to kako je Halilović u svoju odbranu za Faktor kazao kako je on "samo uposlenik i po zakonu tu nije ništa sporno".

Međutim, činjenica je da je donedavno on bio komercijalni direktor u Eol petrolu, barem je tako stajalo u impressumu.

- Da se Našu stranku tu pitalo, da su naši glasovi bili presudni, to imenovanje se ne bi desilo - kategoričan je Forto, ali se nije mogao sjetiti kako je glasala ministrica Naše stranke u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Nasiha Pozder.

- Sada se ne mogu sjetiti kako je glasanje tačno i nisam bio na toj sjednici!? - rekao je Forto i dodao:

- Ali mi to nismo htjeli imenovati i ne bismo glasali za to.

Postavlja se pitanje na kojoj sjednici Forto nije bio? On je državni ministar i nikako nije mogao biti na sjednici Federalne vlade, ali je mogao na nekoj sjednici koalicionih partnera na kojoj se odlučuje o kadroviranju, tačnije o raspoređivanju stranačkih i podobnih kadrova po javnim preduzećima i institucijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.