open-navfaktor-logo
search
Predsjednik NS
Forto: Mi smo stranka ostalih, Bošnjaka će predlagati SNSD i SDP uz dogovor
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo i kandidat za ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, govorio je za BHRT o svojoj kandidaturi i odnosima unutar koalicije "Osmorka" - SNSD - HDZ.
11.01.2023. u 11:07
get url
text

Forto se na početku osvrnuo na optužbe da će svojom kandidaturom omogućiti SNSD-u da predloži ministra iz reda Bošnjaka.

- Te optužbe su apsolutno apsurdne. Naša stranka je stranka ostalih, stranka Bosanaca i Hercegovaca. Oko 53 posto našeg članstva su Bosanci i Hercegovci, tačnije osobe koje se ne izjašnjavaju etnički ili konstutivni. Mi želimo tu politiku da prezentiramo gdje god se nalazimo. Teško je imati utjecaja na to koga će imenovati drugi koalicijski partneri - rekao je Forto za BHRT.

Dodao je da će Bošnjaka za ministra ljudskih prava i izbjeglica BiH imenovati SNSD i SDP uz saglasnost i konsenzus. Na pitanje da li je kandidatura Denisa Šulića bila rezultat konzensuza SDP-a i SNSD-a, Forto odgovara:

VEZANI TEKST - Forto i zvanično kandidat za ministra prometa i komunikacija BiH
 

- Koliko znam, nije. SNSD je predložio tog kandidata, a Nikšić nije dao saglasnost, kao ni cijela koalicija i ta osoba je povučena - rekao je.

- Odustao sam od mjesta premijera kantona kako bi se politika Naše stranke čula daleko. Mi smo obećali da ćemo izvesti iz Kantona Sarajevo politiku koju smo vodili u KS, to je naše predizborno obećanje i upravo implementacijom sporazuma i koalicijskim sporazumom i na federalnom i državnom nivou mi to obećanje ispunjavamo - kazao je Forto. 

Osvrnuo se i na optužbe na račun Naše stranke od Semira Efendića, Nermina Ogreševića i Zlatka Miletića.

Gospodin Miletić je čovjek sa kredibilitetom, istakao je Forto.

- Jako je zazvonilo ono što je rekao u jednoj televizijskoj emisiji za vikend. Mi smo imali sastanak sa gospodinom Miletićem, jedan širi sastanak koji je trajao četiri sata. Razjasnili smo sve ono za šta je on rekao da nema dovoljno informacija, i po ovome što sam vidio kod njega možda bi bio drugačiji nastup da je imao sve informacije. Zašto te informacije nisu bile podijeljene među koalicijskim partnerima, konkretno NES-a, koji je koalicijski partner gospodina Miletića, ne mogu u to ulaziti - istakao je.

VEZANI TEKST - Konaković objasnio zašto je Forto vitalni nacionalni interes Bošnjaka
 

Forto je kazao da je delegacija NS imala razgovore sa Miloradom Dodikom i da su za to znali svi članovi "Osmorke" te da su pokušali tražiti Ministarstvo vanjske trgovine. No Dodik ih je odbio.

- Išli smo na sastanak kod Dodika ranije. Ispitivali smo mogućnost da u grupu "Osmorke", resora, vratimo vanjsku politiku i to je ključno ministrastvo za evropske integracije. Željeli smo da dobijemo šansu, nije prihvatio da vrati to - kaže Forto.

Da bi otvorili pregovore i postali pravi kandidat za članstvo u EU, moramo odblokirati sve nivoe vlasti i da ne mislimo da ne možemo sa SNSD-om ne bismo ni pokušavali, zaključio je on, bez obzira na dešavanja i proslavu 9. januara.

- Pokušati raditi u koaliciji sa onima koji su izabrani i treba da probaju nešto drugo. Mi smo vrlo jasno dali stav o 9. januaru. Ta proslava se dešava više godina i naš stav je jasan. Stavovi po mnogim drugim pitanjima su nam drugačiji, ima niz pitanja, a naš zadatak nije da bude na stolu ono oko čega se ne slažemo, ali ima dosta stvari oko kojih se slažemo - naveo je.

Mi svoje birače nismo izdali, mi smo obećali da našu politiku izvezemo iz Kantona Sarajevo u cijelu BiH, kazao je Forto.

- Cilj ovog mandata je otvoriti pregovore sa EU-om. Bar jedno poglavlje i to bi bio veliki uspjeh za predstojeće četiri godine - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.