open-navfaktor-logo
search
Podnio krivičnu prijavu
Forto na društvenim mrežama o "čudnoj nabavci u Domu zdravlja KS"
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, obavijestio je na društvenim mrežama javnost o "čudnoj nabavci koju je zatekao u Domu zdravlja Kantona Sarajevo".
30.04.2021. u 18:46
get url
text

- U Domovima zdravlja KS zatekli smo dva rentgen aparata, a svaki od njih je plaćen po 150.000 KM bez PDV-a. Nabavljeni su tako što je preskočena standardna procedura javne nabavke. Nije bio tender pa da se firme jave nego je direktno pozvana samo jedna firma. S tom firmom je u roku od dva dana zaključen ugovor. Ona je isporučila te rentgen aparate po ovoj cijeni - kazao je Forto.

To se, kako je naveo, desilo krajem prošle godine u jeku drugog vala pandemije.

- Ovo se desilo u novembru 2020. godine. Zanimljivo je da su ti rentgen aparati nabavljeni u drugom talasu kada je bila velika napregnutost zdravstvenog sistema. Moglo se razumjeti da se nabavlja po hitnoj proceduri s jednim dobavljačem jer ljudi umiru. Vrlo se teško boriti i aparati su potrebni - naveo je Forto, ali je, kako je dodao, problem to što je jedan aparat otvoren nakon dva mjeseca, dok drug i dalje stoji neotpakovan.

- Jedan aparat je otvoren nakon dva mjeseca, a drugi nije nikad, on stoji spakovan u ćošku jedne prostorije. Dakle, opravdali su ovu vrstu nabavke hitnošću, a onda se ispostavilo da nije bilo toliko hitno - kazao je Forto.

Dodao je da "su se malo raspitali i istražili", te otkrili da je " drugi Dom zdravlja, van Kantona Sarajevo, nabavio rentgen gotovo istih karakteristika po 60.000 KM nižoj cijeni".

- Suštinski, koristeći se hitnošću postupka i pandemijom kao izgovorom budžet KS je oštećen za 100.000 KM. Nisu imali odobrenje Vlade, Upravnog odbora niti kantonalnog Kriznog štaba. Jednostavno su odlučili nabaviti skupe aparate i manje-više ih ne koristiti. Imajući u vidu da se s ovakvim stvarima srećemo često, ja ću upravo potpisati krivičnu prijavu protiv odgovornih lica. Molim Tužilaštvo da kaže da li oni ovo vide kako sam ja upravo vidio - naveo je Forto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.