open-navfaktor-logo
search
Vanredni press
Forto: Nastavljamo raditi dok ne bude 18 ruku za našu smjenu
On je izrazio žaljenje što su dvije stranke napustile šestorku, te da ima pouzdane informacije da su građani Kantona Sarajevo zadovoljni njihovim radom
13.12.2019. u 16:34
get url
text

Aktuelni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica pravde Lejla Brčić i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović održali su danas u Sarajevu vanredni press. Povod vanrednog obraćanja javnosti bio je koalicioni sporazum koji se odnosi na formiranje svih nivoa vlasti, od državnog do kantonalnih koji su danas potpisali  lideri SDA, SBB-a i DF-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić.

Trojac iz Naše stranke, posebno se osvrnuo na Kanton Sarajevo.

Forto je poručio da je smjena vlasti najnormalniji demokratski proces, ali...

- Pod uvjetom da se događa u skladu sa zakonom, kada 18 zastupnika u Skupštini KS podigne ruku i smijeni ovu vladu, tad će se to dogoditi -kazao je Forto.

On je izrazio žaljenje što su dvije stranke napustile šestorku, te da ima pouzdane informacije da su građani Kantona Sarajevo zadovoljni njihovim radom.

- Potrebno je da 18 zastupnika digne ruku da nas smijene, a mi do tada nastavljamo raditi, kao i do sad - poručio je Forto.

Ministrica Brčić je kazala da brojni građani šalju poruke i pitaju mogu li oni išta što je u skladu sa zakonom učiniti da ova vlada nastavi sa svojim radom. Ona to smatra "najvećim efektom njihovog rada“.

Dodala je da sa druge strane je potpuni očaj onih koji žele da smijene ovu Vladu, te da koristi priliku da posebno DF podsjeti zbog poruka upućenih danas iz ove stranke, kako je ovo prva Vlada koja je podnijela krivičnu prijavu protiv Ravnogorskog pokreta.

- Ovo što oni rade jeste samo podjela pozicija - poručila je Brčić.

Kojović je poručio da "nikakve laži i uvrede ne mogu prikriti izdaju volje građana koja se danas dogodila“.

- Predstavljen je dogovor na 2,5 stranice, kojim se tri stranke dogovaraju kako da urede tri nivoa vlasti, a sastoji se isključivo od procentualne podjele- rekao je Kojović.

{$galerijaFotografija}

On je optužio lidere SBB-a i DF-a, Fahrudina Radončića i Željka Komšića da već pet godina sjede u Federalno vladi, i da nisu izgradili ni centimetar puta, te da su proizvodili samo skandale.

- Sporazum šestorke je imao 20 strana, 300 mjera... Potpuna je laž da postoji nezadovoljstvo radom ove Vlade koju podržavaju svi od SAD do evropskih država. Volio bih da su ova trojica lidera drčnost i hrabrost pokazali kada su se sastajali sa liderima HDZBIH i SNSD-a, a danas su izgledali kao pobjednici. Naravno da mi je žao jer smo uradili dosta toga u ovoj godini, kako bi građani u idućoj dobili kvalitetniji život. Politika je takva, politika je trgovina, i poručujem da Naša stranka nikad nije bila jača, te da će 2020. biti naša godina. Mi smo se zvali šestorka, a ova koalicija treba da se zove ako prihvataju moju sugestiju "petak 13" - istakao je Kojović, te pozvao glasače da se ovoga što se danas dogodilo prisjete u oktobru.  

Press konferencija Naša stranka
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.