open-navfaktor-logo
search
Uposleni u zdravstvu
Forto nije objavio u Službenim novinama, kolektivni ugovori potpisani, ne mogu se primjenjivati
Kolektivni ugovori za radnike u zdravstvu u Kantonu Sarajevo potpisani su još krajem prošlog mjeseca, ali još nisu objavljeni u Službenim novinama KS.
18.05.2022. u 12:58
get url
text

Iako "zakon ne propisuje rok u kojem bi to trebalo uraditi", prema riječima pravnika sa kojima smo razgovarali, "po dosadašnjoj dobroj praksi ugovori su odmah ili u roku od sedam dana, po potpisivanju, objavljivani u Službenim novinama KS".

Prim. dr. Edo Selimić

Predstavnici tri sindikata u zdravstvu u KS (Sindikat doktora medicine i stomatologije, Sindikat radnika u zdravstvu i Sindikat medicinskih sestara i tehničara) 28. aprila sa Edinom Fortom, premijerom, i Harisom Vranićem, ministrom zdravstva, potpisali su tri kolektivna ugovora.

- Naše pregovaranje oko zaključivanja Granskog kolektivnog ugovora traje od 2019. godine i to sa tri vlade, da bismo konačno krajem prošlog mjeseca i zaključili taj dokument. Kada su naši članovi početkom aprila postavili šator ispred zgrade Vlade KS i tamo danonoćno boravili kako bi skrenuli pažnju vlasti na naša zakonom zagarantovana prava, u međuvremenu Sindikat medicinskih sestara i tehničara navrat-nanos dobio je reprezentativnost i mogućnost pisanja tog nekog kolektivnog ugovora. Sada ih imamo tri, ali problem je što do danas nijedan od njih nije objavljen u Službenim novinama KS - kaže prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

VEZANI TEKST - Forto potpisao kolektivne ugovore radnicima u zdravstvu; Selimić: Održao sam obećanje, nismo se rukovali

Iako je u ugovorima navedeno kako će se primjenjivati od 1. aprila 2022, u međuvremenu, uposleni u zdravstvu u Kantonu Sarajevo početkom maja dobili su plaće za prošli mjesec (april) po starim, davno isteklim, ugovorima. Dakle, neuvećane!

- U novim ugovorima stoji da će se primjenjivati od 1. aprila 2022, ali kako nisu objavljeni u Službenim novinama KS, uposleni u zdravstvu dobili su plaće za april po starom. Kada se ugovori objave u Službenim novinama KS, radnicima će retroaktivno biti isplaćen uvećani dio plaće. No kada će se to desiti, niko pouzdano ne zna, a ušli smo u drugu polovinu maja - ističe Selimić.

Član 19. Zakona o radu Federacije BiH jasno govori o tome "da se mora primijeniti povoljnije pravo za radnika". To, prema riječima Selimića, znači "da menadžmenti svih javno-zdravstvenih ustanova na području KS, koje se finansiraju preko Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, moraju pred sebe staviti tri kolektivna ugovora i u roku od 60 dana uskladiti svoje pravilnike o radu, sistematizacije i plaće sa njima primjenjujući upravo član 19".

VEZANI TEKST - Sindikalisti se uzalud nadali: Forto će ugovore potpisati krajem naredne sedmice

- To znači da sve ono što je povoljnije za radnike iz ta tri ugovora, mora biti ubačeno u pravilnike. To je jako dug i komplikovan posao, a menadžmenti ne mogu krenuti sa tim jer Forto još nije objavio ugovore u Službenim novinama. U ovom trenutku menadžmentima javno-zdravstvenih ustanova trenutno su vezane ruke. Svi čekaju da se to desi, ali Vladi KS, na čelu sa premijerom, očigledno se ne žuri. Oni to odugovlače iz samo njima znanih razloga. Svi su u pat poziciji - nešto se potpisalo, ali se to ne može primjenjivati jer nije objavljeno u Službenim novinama. U međuvremenu, uposleni u zdravstvu i dalje nezakonito primaju plaće. Naravno, to se radi još od februara 2019. kada je istekao naš kolektivni ugovor, čime je izgubljeno zakonsko uporište koje bi pokazalo - na osnovu čega se dobijaju plaće – naglasio je Selimić.

Zašto kolektivni ugovori još nisu objavljeni u Službenim novinama KS, šta se čeka i kada bi se to moglo desiti, pokušali smo saznati i od prvog čovjeka Katona Sarajeva. No Forto nije odgovarao na naše telefonske pozive niti smo do objavljivanja teksta dobili odgovor na pitanja poslana u kabinet premijera. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.