open-navfaktor-logo
search
Premijer KS
Forto o jednokratnoj pomoći: I da imamo 20 ili 120 miliona u budžetu, to bi išlo...
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo iz Kluba SDA Mahir Dević podnio je inicijativu u Skupštini KS da Vlada KS radnicima koji se finansiraju iz budžeta KS isplati jednokratnu pomoć u iznosu od 1.080 KM.
30.12.2022. u 13:11
get url
text

Premijer KS Edin Forto je već prije dva dana iznio svoj stav po tom pitanju, ocijenivši da novca za takvo nešto u budžetu nema.

Na današnjoj sjednici Skupštine KS ponovo je govorio o tom pitanju. 

- I da imamo sada sva ta sredstva i da je tu nekih 20 ili 120 miliona to bi išlo nezaposlenima, penzionerima sa najnižom plaćom, ljudima koji primaju socijalnu pomoć i najugroženijim kategorijama. Ljudi koji primaju plaću sa budžeta Kantona Sarajevo nisu najugroženija kategorija. Svi koji to kažu, ne prate makroekonomska kretanja - rekao je Forto.

- Ne želim da bilo ko u KS pomisli da Vlada KS ne bi rasporedila novac nazad građanima, s tim da smo mi to već dobrim dijelom i uradili - rekao je Forto.

Forto je slično govorio i prije dva dana na sjednici Skupštine KS, a replicirao mu je zastupnik iz Kluba SDA Haris Zahiragić kazavši kako među onima koji primaju plaću sa budžeta KS ima mnogo onih kojima su plaće niske, krenuvši od higijeničarki, konobara, itd.

Fortina nedavna objava o kojoj je govorio i danas da je plaća učitelja, nastavnika, policajaca i medicinskih sestara porasla za 23 posto izazvala je gnjev među radnicima u KS.

- Nije naveo koliki je rast njegove plaće, njegovih ministara, njegovih zastupnika, njegovih direktora, njegovih dekana, njegovih inih njemu bitnih nosilaca funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i ostalih trica i kučina. Nije naveo da će sa njegovim jednostranim povećanjem boda od pet posto radnica sa najnižim primanjem dobiti nula KM niti da ti radnici imaju plaću od 700 do 800 maraka i da od iste jedva preživljavaju. 

Također, Forto nije naveo iznose plaća nastavnika, policajaca i medicinskih sestara, a evo da mu javno kažemo da je on, premijer Kantona Sarajevo, jedan veliki pokvarenjak, populista i demagog ako misli da mu jedan učitelj / nastavnik / profesor u vrtiću i osnovnoj školi treba da radi za 1.414,13 KM. Edine Forto, imat ćeš štrajkove i proteste sve dok ne potpišeš odluku da se isplati pomoć svim radnicima od 1.080 KM i dok ne potpišeš akt kojim se svim radnicima u 2023. godini plaće povećavaju u jednakom iznosu od 120 KM mjesečno. Mi odustati nećemo - napisao je na Facebook profilu Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.