open-navfaktor-logo
search
Zadovoljan rezultatima
Forto otkrio koga "Trojka" želi u koaliciji na federalnom i državnom nivou
Edin Forto, predsjednik Naše stranke i premijer Vlade Kantona Sarajevo, kazao je kako je zadovoljan rezultatima Naše stranke na Općim izborima u BiH te istakao kako su njihovi kandidati na federalnoj i državnoj listi imali odlične rezultate, a sve zahvaljujući timskom pristupu. 
17.10.2022. u 18:48
get url
text

VEZANI TEKST - Gubitnici na silu prave vlast: Šefovi "Trojke" osvojili 26.948, Izetbegović, Komšić i Efendić 414.981 glas

Rezultati izbora, smatra Forto, pokazuju da su glasači umorni od istih lica u politici te da je vrijeme za mlađe i produktivnije snage.

- Ja bih to zvao generacijsko ozdravljenje koje nam je potrebno da cijelo društvo prodiše. Važno je, simbolički, da je Izetbegović izgubio ove izbore, ali generalno mislim da mladima treba dati šansu. I ja sam čovjek od 50 godina. Ne znam kako ćemo se takmičiti sa vibrantnim demokratijama koje i na Balkan dolaze. Kako da se takmičimo na tržištu, ako nam 75-godišnjaci vode ključne bitke - pita se Forto.

Na pitanje da li mogu kao koalicija formirati vladu na federalnom i državnom nivou, Forto je kazao:

- Vidjet ćemo, posebno u narednih par mjeseci, možemo li napraviti vladu na jednom zajedničkom programu. "Trojka" je ta koja vodi programski dio i zajedno imamo više zastupnika u federalnom parlamentu. Mogućnost postoji i za državni nivo, ali se glasovi moraju obznaniti i imati konačni izborni rezultat da znamo ko s čime raspolaže.

VEZANI TEKST - Koalicija sa Kukićem: Forto je govorio da Naša stranka nikad neće sa ljudima sa crne liste

Kaže da se ne obazire što ih nazivaju izdajnicima zbog potencijalnih razgovora i koaliranjem sa sa HDZ-om, jer oni koji ih optužuju godinama koaliraju sa HDZ-om.

Istakao je i uslove pod kojima će se eventualne koalicije praviti za državni i federalni nivo vlasti.

- Ako pričamo o državnom nivou to je evropski put i tu nema dileme i NATO put također. Ako govorimo o FBiH, moramo podići kvalitet života i budžet preusmjeriti na ciljane skupine. Moramo se građanima obratiti i rješavati energetsku krizu, penzije… Nema dileme da bi mi kao partnere voljeli vidjeti stranke iz opozicije u RS-u za državnu vlast. Bitno je da imamo partnere koji će ići bez kalkulacije da građanima bar u jednom mandatu isporučimo neku promjenu. Moramo dokazati da smo spremni za promjenu koliko god to koštalo - kaže Forto.

Za federalnu vladu ima također sličan pristup, ko želi istinske promjene, dobrodošao je.

- Konkretno mislim na HDZ, koji su konzervativni centar, ali su proevropski, da će morati odlučiti da idu u promjene. Mi nećemo biti prepreka da se stvori vlada koja treba biti funkcionalna i da je moguće raditi zajedno uz program koji usaglasimo.

VEZANI TEKST - Računica Schmidta i Naše stranka: Udovoljiti HDZ-u, pa će BiH dobiti kandidatski status

Komentarisao je i izmjene Izbornog zakona u izbornoj noći od strane visokog predstavnika:

- Tačno je da je neobično u izbornoj noći mijenjati pravila. Unešena je neka nesigurnost, ali OHR je ustanova koja ima pravo da nameće zakone. Nama se ne sviđa insistiranje na etničkim kvotama i mi smo učestvovali u protestima u najavi ovakve odluke. Vidimo neke od posljedica ove odluke, i negativnih i pozitivnih. Čekamo detaljno pojašnjenje iz OHR i koja je argumentacija.

Za kraj je rekao da će Vlada KS raznim mjerama pomoći socijalno najugroženijim građanima da lakše podnesu rast cijena energenta uoči predstojeće zime, piše N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.