open-navfaktor-logo
search
Provjerili smo...
Forto: Popravili smo 20 km brze ceste; Autoceste: KS ima ukupno 4,5 km brze ceste
Forto je obmanjivao javnost tvrdnjom da je Vlada rekonstruisala više kilometara brze ceste nego je uopće ima u KS.  Izgrađenih kilometara potpuno nove ceste - nula
07.01.2020. u 17:40
get url
text

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, nedavno je snimao video za potrebe promovisanja dostignuća Vlade KS za godinu mandata. Nabrajao je premijer i što jeste i što nije urađeno, ali jedna stavka je "zaparala" uši.  

- Popravili smo 15 kilometara saobraćajnica i 20 kilometara brze ceste - rekao je premijer. 

Dvadeset dana ranije, tačnije 5. decembra 2019. godine, Vlada KS je na svojoj zvaničnoj web stranici saopćila: Popravili 15.760 metara i izgradili 29 kilometara nove ceste.

Elmedin Konaković, zastupnik u Skupštini KS i predsjednik Naroda i Pravde, na konferenciji za medije svoje stranke iznio je podatak da je Vlada KS "popravila" 16 kilometara stare ceste i izgradila 29 kilometara nove ceste.  

Nista od ovih podataka zapravo nije tačno. 

Adnan Šteta      FOTO: MUHIDIN ŽIVOJEVIĆ

Na pitanje o cestogradnji odgovorio nam je Adnan Šteta, ministar saobraćaja u Vladi KS.

- Mi smo prošle godine radili puno na sanaciji svih cesta u Kantonu Sarajevo, a brze ceste nisu u nadležnosti KS i pričam vam o rekonstrukciji svih cesta u Kantonu Sarajevo. Moram reći da se radi o projektima i iz 2017. i 2018. godine koji nisu bili dovršeni, a započela ih je bivša Vlada KS, a nova Vlada nastavila sa završetkom tih projekata i sanirala druge ceste u KS u 2019. godini. Mi smo rekonstruisali 23 kilometra cesta u 2019. godini, a u toku je rekonstrukcija još 17 kilometara cesta, koja bi se trebala završiti do početka proljeća 2020. godine. To je tačna informacija što smo uradili u 2019. godini i to u saradnji sa svim općinama u Kantonu Sarajevo. Znači, to se odnosi na sve ceste u KS. Rekonstrukcija cesta se finansirala iz budžeta KS, a pojedine općine su sufinansirale. Ne znam baš tačan podatak ali u rekonstrukciju i izgradnju cesta uloženo je iz budžeta KS oko 25 miliona maraka – izjavio je za Faktor ministar Šteta.

Odakle premijeru Forti ideja da priča o "popravci" 20 kilometara brze ceste? Ili odakle na stranici Vlade podatak o 29 kilometara izgrađene nove ceste, a koji je i Konaković pročitao na pressu NiP-a?

Koliko u KS uopće ima brze ceste?

- U Kantonu Sarajevo brze ceste imate samo od Butila do Briješća. To je brza cesta. To vam je po kategoriji, po svim uvjetima koje ispunjava brza cesta - govori nam Adem Zolj, bivši premijer KS i sadašnji uposlenik JP Autoceste FBiH.  

Na molbu da komentira Fortinu tvrdnju kako je Vlada KS "popravila" 20 km brze ceste, Zolj odgovara: 

- I ja sam imao upitnik iznad glave.  Koje su to brze ceste? Ja kažem, kategorisana na području Kantona Sarajevo brza cesta je jedino na potezu od Butila do Briješća, Boljakovog Potoka - rekao nam je Zolj. 

Od JP Autoceste FBiH smo tražili zvanični podatak koliko brze ceste ima na teritoriji Kantona Sarajevo i ko je održava. 

- U Kantonu Sarajevo ima oko 4,5 kilometra brze ceste, a to se odnosi na pravac Butile - spoj sa ulicom Safeta Zajke. Ova BC1 je izgrađena u sklopu realizacije projekta Sarajevske zaobilaznice kojeg su u ime Vlade FBiH implementirale JP Ceste FBiH, a potom odlukom Vlade FBiH JP Autoceste FBiH je preuzelo na održavanje. Sredstva od naplate cestarine se koriste za upravljanje i održavanje izgrađenje autoceste i brze ceste - odgovoreno je Faktoru iz Autocesta FBiH. 

Nakon svih provjera istina je sljedeća: Forto je obmanjivao javnost tvrdnjom da je Vlada rekonstruisala više kilometara brze ceste nego je uopće ima u KS. Kanton uopće i nije nadležan za održavanje brze ceste. Vlada KS i Elmedin Konaković su obmanjivali javnost tvrdnjama da je izgrađeno 29 kilometara potpuno nove ceste. Prema tvrdnjama ministra Štete rekonstruisana su 23 kilometra cesta u 2019. godini i to u saradnji i uz sufinasiranje iz općinskih budžeta. Izgrađenih kilometara potpuno nove ceste - nula. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.