open-navfaktor-logo
search
Kraj agoniji
Forto potpisao kolektivne ugovore radnicima u zdravstvu; Selimić: Održao sam obećanje, nismo se rukovali
Predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Sindikata radnika u zdravstvu KS i Sindikata medicinskih sestara KS danas su potpisali kolektivne ugovore sa Edinom Fortom, premijerom KS, i Harisom Vranićem, ministrom zdravstva KS.
28.04.2022. u 12:33
get url
text

Ovu informaciju Faktoru je potvrdio prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

- Priznajem, održao sam obećanje da se neću rukovati sa Fortom i Vraniće, jer je predugo trajala naša agonija i diskriminacija – kazao je kratko Selimić.

Podsjetimo, prošlog petka Vranić je sa predstavnicima sva tri sindikata zdravstva u KS parafirao kolektivne ugovore nakon čega je i Vlada KS dala svoju saglanost.

No čekao se potpis Forte, koji do danas nije mogao potpisati "zbog tehničkih razloga" kako je Faktoru ranije kazao prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS. 

VEZANI TEKST - Sindikalisti se uzalud nadali: Forto će ugovore potpisati krajem naredne sedmice

Dodajmo na kraju da radnici u zdravstvu KS od 2. septembra 2019. godine traže svoja zakonom zagarantovana prava, a to je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, koji im je istekao još 7. februara 2019, te usklađivanje odnosa koeficijenata sa onima iz 2007. godine.

Prava su tražili i na četiri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, treći je održan 9. jula. 2020, a četvrti 10. juna prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.