open-navfaktor-logo
search
Protesti u Sarajevu
Forto rekao da nema para za jednokratnu pomoć; radnici poručili: Doći će nas 25.000
Nezadovoljni odnosom Vlade Kantona Sarajevo radnici koji čine Koordinaciju osam sindikata danas su održali protestni skup upozorenja koji je počeo intoniranjem himne, a potom i zvižducima upućenim predstavnicima Vlade KS zbog ignorisanja njihovih zahtjeva.
14.12.2022. u 13:47
get url
text

Oko dvije hiljade okupljenih radnika ispred zgrade Vlade KS poslali su jasnu poruku Vladi i premijeru Edinu Forti da, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu što prije ispoštovani, naredni put doći će ih više od 25.000.

Radnici žele dostojanstvenu plaću

Tri su zahtjeva koja traže radnici koji plaću primaju iz budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja KS i komunalne privrede KS, a to su: poštovanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 1.080 KM te povećanje osnovice za obračun plaće za narednu 2023. godinu.

- Poslije ovog skupa ne očekujemo nikakvo obraćanje, nikakvo pravdanje ili priču. Ono što želimo su odluke koje će značiti dostojanstvenu plaću u 2023. za sve radnike u KS. Tražimo da se sa Koordinacijom sindikata sve to ispregovara, shodno zahtjevima radnika, i tražimo da danas, kada politički lideri u KS i lideri partija sjednu za sto da razgovaraju, da im tema ne bude - ko će dobiti koju bolju fotelju, nego kako će radnicima do kraja godine isplatiti 1.080 KM. Ako to ne urade i ne urazume se, mi ćemo pozvati naše članove na masovnije proteste i pripremati se za generalni štrajk što će izazvati paralizu funkcionisanja KS - kazao je Saudin Sivro, predsjednik Koordinacije sindikata u KS.

Iako, kako su kazali u Koordinaciji sindikata, njegovo pojavljivanje i obraćanje nije bilo najavljeno na današnjem skupu, ispred zgrade Vlade KS u jednom trenutku pojavio se i premijer Edin Forto, što je propraćeno negodovanjem i zvižducima okupljenih koji su uzvikivali: "Lopove jedan lopovski", "Odlazite, lopovi", "Mafija"...

U jednom trenutku, dok se pripremao obratiti novinarima, na Fortu je fizički nasrnuo jedan od učesnika protestnog skupa, ali je zahvaljujući redarima i policiji, koji su se našli u blizini premijera, spriječen veći incident.

Forto je zatražio da se obrati okupljenim radnicima, ali oni su taj njegov zahtjev izviždali.

- Očigledno je da radnicima ne treba obraćanje, radnicima trebaju pare – kazao je Sivro.

Forto pozvao na razgovor 

Forto je novinarima kazao "kako su zahtjevi Koordinacije sindikata poznati, ali da Vlada KS u ovom trenutku nije u stanju isplatiti radnicima jednokratnu novčanu pomoć".

- Mi smo povećali osnovicu plaće početkom godine i svi snidikati, uključujući zdravstvo, komunalnu privredu, policiju, obrazovanje dobili su nove kolektivne ugovore. U ovom trenutku ne postoje sredstva u budžetu KS za jednokratnu pomoć. Ja kao neko ko je odgovoran ne mogu obećati isplatu jednokratne pomoći, ali pozivam sindikate da pregovaramo oko visine osnovice plaće za narednu godinu - kazao je Forto novinarima.

Nakon protesta iz Vlade KS podsjetili su "da se vodi kontinuirani dijalog sa svim sindikatima u KS te da je ovaj saziv prvi koji kroz protekli niz godina ima potpisane i važeće kolektivne ugovore sa svim sindikatima".

- U tekućoj godini su plaće u javnom sektoru povećane prvo kroz osnovicu od pet posto, a kasnije tokom godine kroz razne granske kolektivne ugovore između sedam i 12 posto, u ovisnosti od radnog mjesta i otežanih uvjeta rada. Prema podacima Ministarstva finansija KS, na ime tih povećanja u prvih 11 mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine je na ime primanja radnika u javnom sektoru u KS isplaćeno više od 70 miliona KM više nego prošle godine, dijelom kroz direktno isplaćene plaće za budžetske korisnike, dijelom kroz subvencije kantonalnim preduzećima – naveli su iz Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.