open-navfaktor-logo
search
Kako je nabavljen
Forto se hvali novim klavirom u Filharmoniji, ali je zaboravio reći da je Vlada FBiH za njega dala 150.000 KM
Sarajevska filharmonija dobila je najljepši novogodišnji poklon, pohvalio se Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.
29.12.2022. u 16:00
get url
text

Forto je i lično otišao u Narodno pozorište Sarajevo da zasvira na novom klaviru. Ono što Forto nije spomenuo je podatak o osiguravanju novca za taj klavir. 

Sarajevskoj filharmoniji fantastični novi koncertni klavir, a na osnovu Fortinog hvalisanja danas i ranijih njegovih najava, kupila je Vlada KS. Takav bi dojam mogao steći neupućen građanin. Međutim, to i nije baš tako kako se čini. 

Klavir je prema ugovoru koji se može pronaći u Registaru podataka o javnim nabavkama Kantona Sarajevo koštao 358.000 KM.

 

Najveći iznos za njegovu kupovinu zapravo je dala Vlada Federacije BiH, 150.000 KM. Vlada FBiH je odluku o dodjeli novca Sarajevskoj filharmoniji donijela još 2019. godine. Tada se, kako se može vidjeti iz saopćenja Vlade, pretpostavljalo da će on koštati 240.000 KM. 

 

Ugovor između Sarajevske filharmonije i kompanije Piano Centar iz Zagreba o nabavci klavira potpisan je u junu ove godine. 

- Osim što sljedeće godine slavimo 100 godina Sarajevske filharmonije, moramo im omogućiti ono najbolje, jer Sarajevo zaslužuje najbolje. I druga kulturna infrastruktura je nešto u što ćemo ulagati, za šta se već borimo i zagovaramo. Pored materijalnih resursa, veoma nam je bitno da Filharmoniju ljudski kapacitiramo i da ona konačno bude popunjena ljudstvom kako struka i propisuje. To nam je veoma bitno, direktoru Filharmonije smo dali to obećanje. Zahvalio bih se ministru kulture i sporta Samiru Avdiću koji je zdušno podržao sve zahtjeve, odnosno potrebe Sarajevske filharmonije, ali i naše kulturne zajednice. Mi ćemo tako i nastaviti - naveo je premijer Forto prilikom potpisivanja ugovora. 

VEZANI TEKST - Na kitarata Vasko Žabata, drugi dio: Forto svira na klaviru dok 22.000 radnika najavljuje blokadu KS

Vlada KS nikada nije saopćila sa kolikim novčanim iznosom su oni učestvovali u nabavci ovog klavira. 

Ono što je poznato je da su osim Vlade FBiH i Vlade KS nabavku klavira finasirale i neke druge institucije, tačnije da je Sarajevska filharmonija godinama nastojala nabaviti klavir i prikupiti dovoljan iznos novca da ga može platiti. Među ostalima, Grad Sarajevo je doznačio Filharmoniji 30.000 KM za njihove potrebe i aktivnosti, a pretpostavka je da je dio novca iskorišten i za ove potrebe. 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.