open-navfaktor-logo
search
Skandali Vlade KS
Forto žali samo što se nisu slikali kad su primili Pfizer, opet obmanjuje javnost u vezi s onkološkim pacijentima
Edin Forto, premijer Kantona Sarajeva, kazao je da u Vladi KS grešku vide samo u tome što se nisu snimali, odnosno fotografisali, prilikom vakcinacije članova Vlade zbog koje već danima trpe kritiku u javnosti.
19.08.2021. u 12:41
get url
text

- Svuda u svijetu, bar ovo što smo mi primijetili, Vlada ima prioritet u vakcinaciji. Naš Krizni štab i naš ministar zdravstva (Haris Vranić, koji je i predsjednik Kriznog štaba) su insistirali da u najžešćem napadu pandemije u februaru i martu, da se cijela Vlada vakinište, kako ne bismo doživjeli da ostanemo bez Vlade, bez kvoruma. U tom trenutku su članovi Vlade odlučili da se ne žele vakcinisati, jer je to bio u trenutak kada vakcina nisu bile toliko dostupne... - obrazlagao je Forto danas na konferenciji za medije, pa dodao da su odlučili na sjednici Vlade da se vakcinišu početkom jula, kada su "imali pouzdane informacije o dolasku većeg broja vakcina".

Možda je bila naša greška što to nismo učinili javno i što to nismo iskoristili za promociju, dodao je. Jedan dio Vlade se vakcinisao na svom radnom mjestu, potvrdio je, objašnjavajući kako su se ministri vakcinisali odmah nakon te sjednice u konsultaciji sa medicinskim radnicima koji su došli u zgradu Vlade, dok se dio vakcinisao u Zetri. 

- Podsjećam da se to dešavalo u trenutku kada je već započela velika vakcinacija. Jedan dan nakon naše revakcinacije je bila otvorena Zetra. To je bilo kada su sve prioritetne skupine manje-više vakcinisane - izjavio je premijer, što naravno, nije tačno. 

Prioritetne grupe nisu ni izbliza bile vakcinisane, a ministri su započeli svoju vakcinaciju i to u zgradi Vlade dvadesetak dana prije masovne vakcinacije, takozvanih "dana otvorenih vrata". 

Forto i dalje tvrdi da "nisu ugrozili onkološke pacijente" svojom vakcinacijom i to vakcinom Pfizer koje nije bilo dovoljno, a preporučena je onkološkim pacijentima.

- Neki su mediji su pokušali nametnuti tezu da su neki pacijenti, posebno onkološki, bili ugroženi našom vakcinacijom. Odbijam tu tvrdnju. Nijedan pacijent, a posebno onkološki, nije bio ugrožen našom vakcinacijom, imajući u vidu kada smo izvršili vakcinaciju - rekao je Forto, nazivajući nemogućnost pacijenata da se vakcinišu 9. jula incidentom koji nije povezan sa vakcinacijom Vlade. 

Međutim, činjenica je da je dio pacijenata vraćen iz Zetre pod objašnjenjem da nema Pfizera 9. jula, ali i u danima ranije, pa i 8. jula, na dan kada je šest članova Vlade KS vakcinu primilo u svojim kabinetima, a pacijenti iz Zetre vraćeni jer im je rečeno da te vakcine koju su dobili članovi Vlade - nema.  I kako se to onda uklapa u premijerovu tvrdnju da "nijedan pacijent nije bio ugrožen vakcinisanjem članova Vlade"?!

Rekao i to da je Vlada KS uložila ogroman napor na nabavci vakcina, iako im to nije nadležnost. Podsjećanja radi, kantonalne vlade imaju iste nadležnosti i mogućnosti, kao i entitetske, a kada je u pitanju nabavka vakcina. 

Vakcine koje Fortin kabinet tražio od Srbije i koje su i donirane KS, premijer i dalje smatra kupljenima. A kupio ih je, mišljena je Forto, tako što je građanima Srbije ponudio turističke vaučere. 

- Mi nemamo nikakvu dilemu da smo postupili odgovorno. Uz ovu grešku koju sam naveo u smislu da smo se trebali vakcinisati javno - kazao je Forto dodajući da "sada poziva sve građane da se vakcinišu i najavljuje žustru raspravu između Kriznog štaba i Vlade u pogledu vakcinacije. Krizni štab traži da zaposlenici moraju dokazati da su vakcinisani ili da imaju negativne testove, kako bi dolazili na posao, ali o tome će se još voditi rasprava, rekao je premijer. 

Otkrio je premijer i to da su ministri mogli birati kinesku ili američku vakcinu i da su odabrali Pfizer. 

VEZANI TEKST - Skandalozno: U danima kad su onkološke pacijente vraćali jer "nema" Pfizera, ministri u KS su dobili Pfizer

Odbio je poimenično reći ko se vakcinisao u kabinetima, a na naše pitanje da otkrije imena i pitanje da li smatra bahatim to što se ministrima "došlo na noge u kabinete da ih se vakciniše". 

- Ovo sad poimenično nabrajanje... Mislim da smo rekli sve što smo imali na tu temu - rekao je, a za pitanje o "bahatosti zbog vakcinisanja u kabinetima", premijer je dodao da su tu "moguće pogriješili". 

Za ministra Envera Hadžiahmetovića koji je ranije Faktoru rekao da je primio Sputnik V, koja nije bila u upotrebi u Federaciji BiH, Forto je kazao da "koliko ima informaciju, ministar se vakcinisao u BiH", ne precizirajući gdje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.