open-navfaktor-logo
search
Isuviše skromno
Forum mladih Kruga 99: Građanima BiH nedostaje svijest o važnosti obilježavanja državnih praznika
Forum mladih "Kruga 99" povodom Druge sesije mladih intelektualaca o temi: "Posvećenost u obilježavanju državnih praznika" danas je organizrao press konferenciju na kojoj su se obratili članovi rukovodstva Muhamed Hamzić, Harun Kamerić i Nudžejma Halilović.
17.02.2024. u 15:19
get url
text

S obzirom na to da se bliži obilježavanje 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, članovi Foruma mladih Kruga 99 govorili su o tome koliki se značaj pridaje jednom od najvažnijih praznika naše domovine.

- Posvećenost u obilježavanju državnih praznika Bosne i Hercegovine se isključivo svodi na komemorativni karakter, neradni dan i odlazak na obližnje planine. Kao država ne posjedujemo kontinuitet, želju i volju da na dostojanstven način obilježavamo državni praznik, jer dosadašnji program obilježavanja je bio isuviše skroman, posebno ako uporedimo sa obilježavanjem neustavnog dana. Dan nezavisnosti se slavi u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, entitetu Federacija BiH, gdje je neradni dan, dok je u drugom dijelu, entitetu Republici Srpskoj, radni dan. Razlog je što u bh. enitetu Republika Srpska, smatraju kako je Bosna i Hercegovina nastala tek potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, 21. novembra 1995, što je daleko od istine – kazao je Hamzić.  

Podsjetio je da je 6. jula 2017. godine Ustavni sud BiH odbacio apelacije dijela zastupnika Narodne skupštine entiteta RS, kao neosnovane, a koje su u vezi s pitanjem ustavnosti 1. marta Dana nezavisnosti BiH i 25. novembra Dana državnosti BiH. 

- Forum mladih podsjeća da je BiH svoju državnost i nezavisnost skupo platila i ponosno odbranila. S porukom: "Država se ne dobija, za državu se bori!",  ohrabrujemo bh. javnost da poštuje i veliča historijske fakte. Jedan od ključnih problema je to što građanima BiH nedostaje svijest o važnosti obilježavanja državnih praznika, čak primjećujemo i određenu dozu srama i stida da se ponosno i hrabro obilježavaju državni praznici - kazao je Hamzić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.