open-navfaktor-logo
search
Od 11. do 13 decembra
Franz i Waitz dolaze u BiH zbog smirivanja trenutne političke situacije
Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeo Franz boravit će u posjeti Sarajevu od 11. do 13. decembra zajedno s europarlamentarcem Thomasom Waitzom, članom delegacije i dopredsjedavajućim Evropske stranke zelenih.
10.12.2021. u 09:26
get url
text

Tokom njihove posjete oni će sastati sa zastupnicima državnog parlamenta, članovima Predsjedništva BiH i predstavnicima civilnog društva. Dok će glavni fokus razgovora biti na mogućnostima EU-a da podrži pomirenje trenutne državne krize, dva člana u Evropskom parlamentu također će raspravljati o političkim reformama za jačanje vladavine prava i poboljšanju standarda ekološke i socijalne politike u zemlji. 

- Naša posjeta Sarajevu dolazi u vrijeme zabrinjavajućih secesionističkih tendencija Republike Srpske. Ugroženi su stabilnost i mir u regiji. Svojom posjetom želimo pokazati solidarnost s akterima u bosanskohercegovačkom društvu koji sada brane viziju inkluzivne, demokratske i multietničke zemlje - izjavili su europarlamentarci Franz i Waitz uoči svoje posjete BiH.

Oni su naglasili da veliki dio Bosne i Hercegovine želi stabilnost i budućnost u EU.

- Moramo braniti njihove demokratske zahtjeve svim potrebnim sredstvima - rekli su oni.

Aktuelni pokušaji secesije u Bosni i Hercegovini i nova dinamika etničke segregacije izrazito su zabrinjavajući. Dodikovi secesionistički napori u Republici Srpskoj jasno su kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ipak, evropska diplomatija je izbjegla jake kritike ili sankcije protiv vodstva Srba.

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s BiH Romeo Franz uvjeren je da EU i njene nacionalne vlade moraju svim sredstvima izbjeći da se događaji iz prošlosti ponove i da situacija eskalira do nasilnog sukoba u regiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.