open-navfaktor-logo
search
Mostar
Fratar, sveštenik i imam ohrabruju mlade da se oslobode predrasuda 
Cilj je bio kroz neposredni kontak i zajednički rad otvoriti umove mladih ljudi, ali i njihovih nastavnika vjeronauke i etike za aktivno prihvaćanje različitosti, za usvajanje i življenje zajedničkih univerzalnih vrijednosti, kazala je Sanela Mesihović
20.10.2019. u 18:01
get url
text

Naše različitosti naše su bogatstvo, bio bi najbolji opis fotografije na kojoj su zajedno fratar, pravoslavni sveštenik i imam. Fotografija je nastala nedavno u Mostaru, prilikom realizacija projekta "Mostar - više od tolerancije". O etičnosti i toleranciji, mostarskim učenicima govorili su kroz primjere mostarski imami Arnel Demirović i Hišam ef. Hafizović, pravoslavni sveštenik Milan Unković i fra Robert Kavelj.

Zahvaljujući TPO fondaciji iz Sarajeva, koja provodi projekat ETOS inicijative, već četvrtu godinu zaredom, Srednja građevinska škola Mostar dio je ove pozitivne priče. Ovaj put ima ulogu da bude i nosilac projekta u gradu na Neretvi.

- Cilj je bio kroz neposredni kontak i zajednički rad otvoriti umove mladih ljudi, ali i njihovih nastavnika vjeronauke i etike za aktivno prihvaćanje različitosti, za usvajanje i življenje zajedničkih univerzalnih vrijednosti . Vlastitim primjerom i poticanjem toleranije želimo graditi ETOS ljudskosti i zajedništva u školi i lokalnoj zajednici - kazala je Sanela Mesihović, direktorica Srednje građevinske škole Mostar.

U projekat je uključena i Treća osnovna škola, Građevinska škole Jurja Dalmatinca te Šesta osnovna škola, u čijim prostorijama se aktivnosti i provode. Učenici su nakon predavanja učestvovali u dvosatnoj kreativnoj radionici, pri čemu su se, razmišljajući o etičnosti, oslobađali stereotipa i predrasuda o drugom i drugačijem. Razmišljajući o toleranciji, oslobađali su se toga da imaju osude prema nečemu što je loše ukoliko to smeta samo njima, a ne i drugima. Također, kroz radionicu su učili da je tolerancija usko povezana sa ljubavlju i da je ne možemo ograničavati.

- Učenici su dobili odgovore na sva pitanja, a bilo ih je mnogo. Ponosni smo što u našoj državi, posebno Mostaru, žive ljudi različitih religija i to je nešto što nas čini toliko posebnom - dodala je Mesihović.

U sklopu projekta, mostarski učenici, imat će priliku kroz naredni period slišati o otvorenosti i solidarnosti od eminentnih predavača.  Ovakvi svijetli primjeri nužni su, pogotovo u Mostaru, koji mnogi još nazivaju gradom slučajem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.