open-navfaktor-logo
search
Gradonačelnik Zenice
Fuad Kasumović zvanično potvrdio da neće prihvatiti osvojeni mandat u Skupštini ZDK
Zenički gradonačelnik Fuad Kasumović danas je, objavom na svom Facebook profilu, zvanično potvrdio kako i definitivno neće prihvatiti osvojeni mandat na Općim izborima 2022. za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona.
27.10.2022. u 10:20
get url
text

Kasumović je takvu odluku najavljivao i ranije, ustvrdivši kako mu nikada i nije bila namjera da "preuzme Kanton".

Kasumovićeva stranka, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, prema objavljenim utvrđenim rezultatima osvojila je 23.036 ili 14,67 posto glasova te pet mandata, čime je bila druga, odmah iza Stranke demokratske akcije, koja je osvojila 45.831 ili 29,23 posto glasova te 11 mandata.

Kasumović je, kao nosilac liste BHI-KF, osvojio 16.346 ili 71,05 posto glasova tog političkog subjekta, što je pojedinačno i najveći broj glasova od svih kandidata za Skupštinu ZDK.

- Prije četiri godine sam osvojio direktan mandat u državni parlament. Poziciju sam prepustio drugome. I tada, kao i sada, građani su znali, svima sam sasvim jasno i glasno rekao da se ne povlačim sa mjesta gradonačelnika. Kako tada, tako i sada. Svi su znali da ne idem s pozicije na kojoj sam sada. 

Dakle, neću biti zastupnik u Skupštini ZDK. A neću biti ni u Vladi ZDK. Ostajem gradonačelnik Zenice. Uradili smo toliko da se to sasvim jasno vidi, ali nisam zadovoljan i moramo uraditi mnogo više da bi građanima Zenice bilo dobro - napisao je Kasumović.

Njegovim odustajanjem, mandat u Skupštini ZDK pripast će Naidi Delibašić-Alagić iz Kaknja, koja je sljedeća na listi i koja je osvojila 2.175 glasova te koja je zastupnica u Skupštini ZDK bila i periodu od 2014.-2018. godine, ali tada kao zastupnica Saveza za bolju budućnost – Fahrudin Radončić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.