open-navfaktor-logo
search
Deminiranje
FUCZ i ronioci iz Češke uklanjaju eksplozivna sredstva iz Mostarskog jezera
Do sada su pronađene velike količine NUS-a i municije koje su uklonjene ili uništene
08.10.2019. u 19:09
get url
text

 U okviru četvrte ekspertne misije u 2019. godini, od 29. septembra do 13. oktobra, pripadnici Ronilačko-pirotehničkog tima Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike i pripadnici Specijalističke jedinice za spašavanje na vodi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) izviđaju, izvlače i uništavaju neeksplodirana ubojna sredstava i municiju (odbačene ili zaostale iz rata) na lokaciji Mostarskog jezera na području Grada Mostara.

Pripadnici tima za specijalne ronilačke aktivnosti Nacionalne policije Češke Republike, sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), u okviru nastavka saradnje na čišćenju vodenih tokova u BiH, od 29. septembra do 13. oktobra, rade na pronalasku i uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava iz Mostarskog jezera.

U okviru ove četvrte ekspertne misije za deminiranje u 2019. godini, angažovano je 20 pripadnika policije  Češke Republike, 14 pripadnika Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom FUCZ, zajedno sa medicinskom i ostalom podrškom, Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ “Mostar” te tri pripadnika Ronilačkog tima Republičke uprave civilne zaštite RS (RUCZ) a na poziv FUCZ, na jedan dan se uključila i ISS-Interventna spasilačka služba Mostar čiji su članovi pregledavali i označavali lokacije kojima su potom pripadnici FUCZ i Ronilačko pirotehničkog tima Policije Češke Republike pristupali i uklanjali NUS i municiju.

Do sada su pronađene velike količine NUS-a i municije koje su uklonjene ili uništene a nastavlja se detaljno pretraživanje i čišćenje kako bi se Mostarsko jezero u potpunosti očistilo od eksplozivnih sredstava. Mostarsko jezero je atraktivna lokacija koja sve više privlači  kupače te se  FUCZ odmah odazvala pozivu lokalne zajednice i odmah uvrstila Mostarsko jezero u Plan misija čišćenja vodenih tokova od eksplozivnih sredstava za 2019. godinu.

Ovo je nastavak aktivnosti koje su na području BiH počele 2011. godine, a do sada je  uspješno očišćeno jezero Šićki Kop kod Tuzle , korito rijeke Drine kod Goražda, Crno Jezero kod Bihaća i dio korita rijeke Une, korito rijeke Save na području Orašja, Odžaka, Broda i Brčkog, gdje je pronađen veliki broj različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava, dok je posebno značajno vađenje i uništavanje dvije aviobombe kod Brčkog i jedne kod Broda. 

U okviru treće ekspertne misije u ovoj godini pripadnici FUCZ, zajedno sa pripadnicima sektora za za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Češke policije, bili su uključeni i u aktivnosti uklanjanja aviobombi, zaostalih iz Drugog svjetskog rata ispod željezničkog i drumskog mosta u rijeci Sani, na dubini od 2 metra, u Općini Novi Grad. 

Ova saradnja ostvarena je u okviru Memoranduma o razumijevanju koji su potpisali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke Republike. Planirano je da i u 2020. godini, Ronilački tim iz Češke Republike i pripadnici FUCZ nastave saradnju i aktivnosti na obukama, izviđanju, izvlačenju iz vode i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava u BiH.

Timove koji rade na uklanjanju i uništavanju eksplozivnih sredstava iz Mostarskog jezera u petak 11.10.2019. godine posjetit će ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini, Jakub Skalník sa saradnicima, ministar unutrašnjih poslova Republike Češke Jan Hamaček, predsjednik policije Republike Češke, brigadni general MGR Jan Švejdar, predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i direktor FUCZ Fahrudin Solak.

U toku posjete prezentovat će se poduzete aktivnosti i učinci ove misije a prisutni će putem monitora moći vidjeti rad na podvodnom deminiranju Mostarskog jezera, saopćio je FUCZ.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.