open-navfaktor-logo
search
Istekli rokovi
Funkcioneri u USK nemaju kome prijaviti imovinu i prihode, želi li Vlada USK borbu protiv korupcije?
Istekao je zakonski rok u kojem je Vlada Unsko-sanskog kantona trebala formirati Ured za borbu protiv korupcije. Nije poznato kada će to učiniti mada je trenutna vlast, koja je obećala borbu protiv korupcije, u završnim mjesecima svog mandata.
08.04.2022. u 07:42
get url
text
Sjednica Vlade USK, 1. april 2022.
Sjednica Vlade USK, 1. april 2022.

Jasmin Musić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona, kazao je da je u novembru usvojen Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Unsko-sanskom kantonu.

Rok za formiranje Ureda za borbu protiv korupcije bio je 60 dana. Međutim, taj rok počeo je teći objavom zakona u Službenom glasniku.

VEZANI TEKST - Ako navedu lažne podatke o imovini, nosioci javnih funkcija u KS bi mogli i u zatvor

Objavu u Službenom glasniku Vlada je, kako kaže Musić, razvukla do kraja januara. I svejedno je rok za osnivanje ureda istekao, a bez njega nije moguće provoditi zakon.

Musić je pitanje o kršenju zakona uputio javno Vladi USK. Kaže da mu je odgovorio premijer USK Mustafa Ružnić nedavno na sjednici Skupštine USK.

- Puno je rekao, ali ništa nije rekao. U suštini, još nisu povučeni potezi da se formira ured. Ključni argument mu je da ured nije planiran budžetom za ovu godinu. Ali zakon je usvojen u novembru, a budžet smo usvojili krajem februara. Nije bilo prepreke da se donese uredba o osnivanju ureda i on uvede kao budžetska stavka – kazao je Musić.

On je stava da Vlada USK na čelu s Ružnićem nije ni imala namjeru da se bavi problemom korupcije, te da su zakon donijeli iz politikantskih razloga.

- Zastupnica Ilda Alibegović je tražila ovaj zakon da bi podržala Vladu USK. Zakon je usvojen, podržan je budžet i oni su svoje ostvarili. Vlada je najavila da će se boriti protiv korupcije, a evo pet mjeseci do kraja mandata nisu ni ured formirali, a u uredu bi najviše posla bilo s njima – dodao je Musić.

Premijera USK Mustafu Ružnića smo pitali zašto još nije formiran Ured za borbu protiv korupcije i kada se može očekivati da počne s radom. Odgovor još nismo dobili.

Prema zakonu, obaveza je izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika, kao i rukovodećih državnih službenika, da prijave zatečenu imovinu i prihode, kao i promjene imovine i prihoda i poklone koje dobiju tokom obavljanja javne funkcije. Obavezni su dostaviti i podatke o imovini bliskih srodnika. Ovo se odnosi i na vršioce dužnosti svih funkcija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.