open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvu KS
FUP dostavio izvještaj zbog navodnog lažiranja potpisa za prijavu Hadžibajrićeve stranke na izborima 2018.
Federalna uprava policije dostavila je danas Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog sumnje na zloupotrebe pri izbornom procesu.
25.10.2023. u 12:44
get url
text

Kako je saopćeno iz FUP-a, izvještaj je dostavljen zbog sumnje da su prilikom prijave učešća političkog subjekta "Nezavisna bosanskohercegovačka lista" na općim izborima 2018. godine u BiH, uz prijavu za ovjeru političke stranke za učešće na istim izborima, dostavljeni popunjeni neistiniti obrasci Centralne izborne komisije BiH za prikupljanje potpisa podrške za prijavu političke stranke ili nezavisnog kandidata, za organe vlasti: Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i Predsjednik Republike Srpske.

U saopćenju navode da se radi o aktivnostima koje su intenzivno provođene u prethodnom periodu, po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, kao i naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu.

- Postupajući po naredbama i pod nadzorom postupajućih tužilaca, policijski službenici Federalne uprave policije su zadokumentovali veliki broj slučajeva građana/birača za koje postoji sumnja da se radi o krivotvorenju njihovih ličnih potpisa, kao i zloupotrebi njihovih ličnih podataka, poput imena i prezimena, matičnih brojeva i brojeva lične karte, a sve prilikom prijave učešća predmetnog političkog subjekta na općim izborima, za čije je učešće na izborima bilo neophodno osigurati zakonom utvrđeni broj potpisa građana/birača na obrascima Centralne izborne komisije BiH.

Dokumentovan je i značajan broj slučajeva krivotvorenja ličnih potpisa i zloupotrebe ličnih podataka, osoba koje su neistinito navedene kao osobe koje su prikupljale potpise podrške za predmetni politički subjekt na spornim obrascima - navode iz FUP-a.

Dodaju da je prilikom dokumentovanja ovog krivičnog djela i njegovih izvršilaca, a koje ima implikacije i na sam integritet izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, po naredbi nadležnog suda u proteklom periodu privremeno oduzeta sporna dokumentacija iz Centralne izborne komisije BiH, te je saslušano više od 60 svjedoka i izvršeno uzimanje uzoraka rukopisa i potpisa radi daljih vještačenja, dok su odgovarajuće provjere izvršene i za više stotina građana sa područja Sarajeva, Tuzle, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Doboja, Bratunca, kao i drugih mjesta u Bosni i Hercegovini.

- U provođenju navedenih aktivnosti, policijski službenici Federalne uprave policije su ostvarili izuzetno dobru saradnju i sa mjesno nadležnim policijskim upravama koje su pružili svu neophodnu asistenciju - naveli su iz FUP-a.

Iz FUP-a nisu precizirali koliko je osoba obuhvaćeno prijavom niti o kome se radi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.