open-navfaktor-logo
search
Vlada Federacije
FUP je danas mogao dobiti direktora da je Čampara podnio ostavku na jednu od svoje tri funkcije
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije imenovala direktora Federalne uprave policije (FUP).
25.08.2022. u 12:55
get url
text

Na listi uspješnih kandidata bila su dvojica, aktuelni vršilac dužnosti direktora FUP-a Ensad Korman koji je imao 97,1 bodova nakon konkursne procedure i Svevlad Hoffman, svajetnik direktora Granične policije BiH, koji je imao 93 boda. 

Iako je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara (NiP) predložio ovu tačku dnevnog reda, on se na sjednici Vlade FBiH i sam izjasnio da će biti suzdržan prilikom glasanja. Suzdržani su bili i ostali članovi Vlade FBiH. 

Naime, prvorangirani Korman je Bošnjak, kao i ministar unutrašnjih poslova Čampara, a po zakonu ministar i direktor FUP-a ne mogu biti iz istog naroda. Imenovanjem Kormana, najbolje ocijenjenog kandidata, za direktora FUP-a bio bi prekršen važeći zakon.

FUP je danas napokon mogao dobiti direktora nakon dugogodišnje trakavice da je kojim slučajem Čampara podnio ostavku, što je i mogao budući da mu svakako ističe mandat u ministarskoj fotelji i to drugi uzastopni, jer nova vlada FBiH nije imenovana 2018. godine nakon izbora zbog HDZ-ovih opstrukcija. Da je podnio ostavku kraj mandata i imenovanje nove vlade nakon izbora bi vjerovatno dočekao kao ministar u ostavci. Inače, Čampara osim pozicije ministra obnaša još i dužnost dopredsjedavajućeg Doma naroda FBiH te je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. 

Imenovanje direktora FUP-a očito će sačekati neki novi saziv federalne vlasti, a to znači i da će ponovo biti raspisan konkurs. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.