open-navfaktor-logo
search
Napad na Kosovu
FUP kusa čorbe iz beogradske kuhinje: Munjić potvrdio da istražuju navode o nabavci oružja iz Tuzle
Federalna uprava policije (FUP) provjerava navode da je oružje korišteno u terorističkom napadu na Kosovu kupljeno u Tuzli, a odmah po objavi te informacije kontaktiran je Interpol.
05.10.2023. u 14:42
get url
text
Munjić i Korman
Munjić i Korman

VEZANI TEKST - Bivši načelnik Vojno-bezbjednosne agencije Srbije: U priču o oružju iz Tuzle ne vjerujem

Podsjećamo, Više javno tužilaštvo u Beogradu tereti Milana Radoičića, koji je prema vlastitom priznanju organizirao napad srpskih terorista 24. septembra u Banjskoj, da je oružje nabavljao u Tuzli.

- FUP je odmah po objavi informacije poduzeo aktivnosti i putem Interpola smo izvršili određene provjere, a o svemu smo upoznali i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Zatražili smo da se provjeri jesu li ove informacije tačne. Nakon što provjere budu obavljene, obavijestit ćemo javnost o tome - kaže Vahidin Munjić, vršioca dužnosti direktora FUP-a.

Kada je u pitanju pojava plakata na kojima se nalazi karta BiH podijeljena na dva dijela, koji su jutros osvanuli u Tuzli, Brčkom i Bijeljini, direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman rekao je da se ovaj slučaj trenutno istražuje.

- Nekoliko plakata je osvanulo u Tuzli i na tome radi Policijska uprava Tuzla. Obaviješteno je Tužilaštvo TK, a trenutno se pregledaju snimci videonadzora. Smatram da je to dio nekih aktivnosti, koje se provode iz ne znam kojih razloga. Možda je Tuzla i TK geopolitički najpogodniji za to. Kada je u pitanju objava da je oružje kupovano na području Tuzle i prevoženo u Srbiju, nemam neki poseban komentar, osim da je i to dio neke ili nečije politike. Utvrđeno je da oružje potječe iz magacina Vojske Srbije, ali mi moramo utvrditi o čemu se radi, a to je u nadležnosti Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), jer je riječ o međudržavnom kriminalu - rekao je Korman.

VEZANI TEKST - Hadžikadić: Zašto se Ramo Isak i Vahidin Munjić ponašaju kao da im je Srbija nalogodavac?

Na sastanku kantonalnih policijskih komesara i direktora Federalne uprave policije, koji je jučer i danas održan u Tuzli, konstatirano je da je stanje kriminaliteta u Federaciji Bosne i Hercegovine, u prvih osam mjeseci 2023. godine, na zadovoljavajućem nivou.

- Konstatirali smo i da je u posljednja tri-četiri mjeseca na području FBiH došlo do najtežih oblika ubistava i nasilja u porodici. To se odnosi prije svega na Tuzlanski, ali i druge kantone - kaže Vahidin Munjić, vršioca dužnosti direktora FUP-a.

Prema podacima FUP-a koji su prezentirani po segmentima za izvještajni period januar - juni 2023. godine u odnosu na uporedni period 2022. godine zabilježeno je smanjenje broja izvršenih krivičnih djela za 515 djela ili 6,83 posto te povećanje broja registriranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 125 ili 1,66 posto, broja saobraćajnih nesreća za 2.137 ili 23,40 posto, broja napada na ovlaštena službena lica za jedan ili 3,57 posto.

Kada je riječ o stanju sigurnosti u julu 2023. godine u odnosu na isti mjesec 2022. godine, prema statističkim podacima karakteriše se smanjenje broja izvršenih krivičnih djela za 32 ili 2,76 posto, broj napada na ovlaštena službena lica za jedan ili 10 posto, a povećanje broja saobraćajnih nesreća za 302 nesreće ili 15,35 posto i broja registriranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 51 ili 3,23 posto.

U avgustu 2023. godine u odnosu na isti mjesec 2022. godine, karakteriše povećanje broja izvršenih krivičnih djela za 120 ili 10,14 posto, broja saobraćajnih nesreća za 272 nesreće ili 13,14 posto, broj napada na ovlaštena službena lica za jedan napad ili 12,50 posto, kao i smanjenje broja registriranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 142 ili 8,34 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.