open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
FUP podnio novi izvještaj o krivičnom djelu protiv Ibrahima Hadžibajrića
Federalna uprava policije danas je podnijela izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv bivšeg načelnika općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića zbog "zloupotrebe položaja ili ovlaštenja" iz Krivičnog zakona FBiH.
12.01.2024. u 14:00
get url
text

Novi izvještaj protiv Hadžibajrića je podnesen nakon što su u prethodnom periodu policijski službenici proveli mjere i radnje po nalogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo pri čemu je prikupljena značajna dokumentacija i saslušan veći broj svjedoka, saopio je FUP.

- Hadžibajrić se sumnjiči da je zloupotrijebio službeni položaj prvo zaključivanjem sporazuma sa Udruženjem Klub za praktično streljaštvo i taktički trening "Point" iz Sarajeva a koji sporazum je kasnije korišten prilikom neposredne dodjele u zakup poslovnog prostora - magacina u podrumu zgrade Općine Stari Grad, u svrhu prikazivanja navedenog udruženja kao "udruženja od posebnog interesa".

Također, sumnjiči se da je zloupotrijebio službeni položaj i prilikom dodjele novčanih sredstava od 20.000 KM dana 15. juna 2022. kao i sredstava od 80.000 KM dana 16. juna 2022., a koja su od Udruženja Klub za praktično streljaštvo i taktički trening "Point" iz Sarajeva, uz znanje prijavljenog Hadžibajrića, iskorištena za kupovinu naoružanja koje je potom i uskladišteno u prostor koji je Općina Stari Grad dala u zakup navedenom Udruženju.

Prijavljeni je pri zaključenju pomenutog sporazuma prekršio odredbe Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i pravilnika o organiziranju službi zaštite i spašavanja i jedinica civilne zaštite, njihovim poslovima i načinu rada - saopćeno je iz FUP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.