open-navfaktor-logo
search
Korupcija
Galić suspendovao korumpiranog graničara, Sud mu odredio pritvor
Zoran Galić, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine suspendovao je policijskog službenika JGP Brčko koji je za novac 15. marta omogućio nezakonit ulazak u BiH tri osobe koje su dolazile s područja s kojeg je zabranjen ulazak u BiH zbog korona virusa.
20.03.2020. u 16:06
get url
text

- Direktor Granične policije BiH Zoran Galić danas je, 20. marta 2020. godine, donio još jedno rješenje o privremenoj suspenziji iz Granične policije BiH i to za policijskog službenika R.K., pripadnika Jedinice granične policije Brčko. Protiv imenovanog policijskog službenika pokrenut je disciplinski postupak zbog postojanja sumnje da je isti počinio teže povredu službene dužnosti i to "neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka", "ponašanje koje narušava ugled policijskog organa" i "zloupotreba službenog položaja", kao i krivični postupak donošenjem naredbe o sprovođenju istrage od Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo "primanje dara i drugih oblika koristi" - saopćeno je iz Granične policije BiH.

Postoje osnovi sumnje da je suspendovani policijski službenik 15. marta 2020. godine omogućio nezakonit ulazak u Bosnu i Hercegovinu za tri osobe koje su dolazile s područja s kojeg je zabranjen ulazak u BiH zbog koronavirusa, jer ih je pustio da prođu na teritorij Brčko distrikta BiH, a da nisu prošli obaveznu proceduru u smislu upućivanja na štand sanitarne inspekcije i izdavanja rješenja za izolaciju, čime je direktno ugrozio javno zdravlje većeg broja građana u BiH, a sve za određeni iznos novca.

On je, kao što je poznato, nakon toga uhapšen i predat u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH, te mu je određena mjera pritvora.

- Imajući u vidu da je protiv imenovanog policijskog službenika pokrenut disciplinski i krivični postupak, te da su ispunjeni svi uslovi za privremenu suspenziju sa zadataka i dužnosti koje obavlja u Graničnoj policiji BiH, a uzimajući u obzir prirodu teže povrede službene dužnosti krivičnog djela i okolnosti pod kojima su počinjeni, osnovano se moglo zaključiti da bi ostanak navedenog policijskog službenika u službi štetio interesima i ugledu Granične policije BiH, direktor Granične policije je iskoristio svoja ovlaštenja iz Zakona o policijskim službenicima BiH i donio mjeru privremene suspenzije - saopćeno je iz GPBiH.

Suspenzija će trajati do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.