open-navfaktor-logo
search
Nezakonita odluka
Galijašević: Spremna je apelacija za Ustavni sud zbog imenovanja Vlade ZDK
Spremna je apelacija kojom će se od Ustavnog suda FBiH tražiti ocjena ustavnosti odluke o imenovanju nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona, potvrdio je Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK.
30.12.2022. u 13:12
get url
text

Apelacija će biti podnesena jer se u novoformiranoj Vladi premijerke Amre Mehmedić (BH. inicijativa-Kasumović Fuad) na pozicijama ministara se nalazi šest Bošnjaka, tri Hrvata i dva Srbina. To je u suprotnosti sa Zakonom o Vladi ZDK kojim je propisano sedam Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina.

VEZANI TEKST - Zastupnik Ramo Isak: Zašto je zloupotrebom Hrvata i na štetu Bošnjaka formirana nova Vlada ZDK?

- Kantonalni odbor SDA će pokrenuti pitanje ustavnosti Odluke o imenovanju Vlade ZDK. Ići će s apelacijom Ustavnom sudu s potpisom 12 zastupnika, a prije toga ćemo ponuditi premijerki koja je napravila nezakonitu odluku da ispravi svoju grešku kroz potpisivanje apelacije jer je ona ovlaštena da proslijedi apelaciju Ustavnom sudu. U protivnom ćemo ići sa 12 zastupnika, koji su također ovlašteni apelanti. Imamo tih 12 zastupnika. Samo SDA ima 11 u Skupštini ZDK – rekao je Galijašević.

Istakao je da je Odluka o imenovanju Vlade ZDK kakva je napravljena i usvojena u suprotnosti i sa Ustavom i sa Zakonom o Vladi ZDK.

- U okviru ove apelacije imamo prijedlog za mjeru izvršenja, a to je da Ustavni sud obustavi odluku, poništi i da se onda kroz redovnu proceduru odluči o ustavnosti odluke – dodao je Galijašević.

Napomenuo je da je apelacija spremna i da će samo malo sačekati do iza nove godine prije nego što je upute.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.