open-navfaktor-logo
search
Rok "curi"
Garancija Dragana Čovića: Zakazana Skupština HNK, ali još ni traga obećanoj konstitutivnosti Srba
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović je 30. aprila uvjeravao da će u roku mjesec Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) izmijeniti Ustav i na taj način priznati Srbe kao konstitutivan narod, a srpski jezik kao ravnopravan hrvatskom i bosanskom.
22.05.2021. u 20:43
get url
text

Taj dan je i Tomislav Martinović (HDZBiH), zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK, izjavio da je Klub zastupnika HDZ-a uputio prema Vladi takvu inicijativu, a u drugoj rečenici je kazao da će inicijativa ići službeno.

No do danas u Vladu HNK još nije stigao nikakav dopis iz Skupštine po ovom pitanju, iako rok iz obećanja Dragana Čovića istječe posljednji dan maja.

- Očekujemo dopis iz Skupštine koji još nije stigao – rekao je Pero Pavlović, portparol Vlade HNK, te dodao da pitanje uputimo Skupštini.

VEZANI TEKST - Ustavi tri kantona i dalje "neustavni": To može trajati neograničeno dugo

Prema informacijama koje smo dobili upravo iz skupštinskih klupa, za 31. maj zakazana je sjednica Skupštine HNK, ali na njenom dnevnom redu se ne nalaze nikakve ustavne promjene.

Na izmjenu Ustava HNK, ali i nekih drugih kantona, čeka se decenijama. Upućivani su amandmani na Ustav HNK, ali ih HDZBiH nije prihvatao.

Prošle su skoro tri godine otkako je Ustavni sud FBiH donio odluku po kojoj Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu trebaju "postati" konstitutivni narod, srpski jezik i ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom, a naziv bosanski jezik priznat.

Interesantno je da su tog 30. aprila iz HDZ-a BiH govorili o konstitutivnosti Srba i srpskom jeziku, a nije spomenuto da se u Ustavu HNK govori o "bošnjačkom" umjesto bosanskom jeziku, što je također bio predmet presude Ustavnog suda FBiH.

Interesantno je i to da se govorilo samo o HNK, ali ne i o promjenama ustava Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona, u čijim skupštinama najviše zastupnika ima upravo HDZBiH.

Ustavi HNK, Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona "priznaju" samo Hrvate i Bošnjake, kao službeno pismo navode samo latinicu, a kao jezike hrvatski i "bošnjački", umjesto bosanski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.