open-navfaktor-logo
search
Nemoralno i sramno
Gavran: Vlada FBiH iz budžeta dijeli sebi međusobno, EU pomoć razvlače do besvijesti, bolje bi bilo da su...
Većina radnika u realnom sektoru uglavnom neće dobiti pomoć koju je predložila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. Iznos do 2.520 maraka će dobiti samo budžetlije u adminstraciji i šire, kaže Igor Gavran ekonomski analitičar.
24.12.2023. u 19:38
get url
text
Igor Gavran

Zašto su radnici u privatnom sektoru zaobiđeni i ove kao i prošle godine, kada je Vlada FBiH premijera Fadila Novalića preporučila da dobiju bez poreza i doprinosa 1.080 maraka. Aktuelna Federalna vlada napravila je još veću grešku, nego predhodna da li namjerno ili slučajno pa će samo oni koji su na budžetu dobiti 2.520 maraka, a radnici u realnom sektoru ako šta dobiju, ističe Igor Gavran ekonomski analitičar.

- Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, prvak je po dijeljenu para narodu. Vučić dijeli pare makar većim grupama i podijeli penzionerima, mladima, studentima i sve to zbog kupovine glasova, i nisu neke mjere koje imaju smisla u ekonomiji, ali bar više ljudi dobije nešto. U BiH ne samo da je aktuelna vlada naslijedila model premijera Novalića, već je njihov prijedlog i dodatno pogoršan u smislu da se sada još više para iz budžeta daje povlaštenoj eliti budžetlija, a s druge strane skoro se ironično odnose prema ostatku populacije, gdje se kaže, eto dozvolili smo vašim poslodavcima da vam isplate 2.520 maraka, a ako oni neće nismo mi krivi – kaže Gavran.

Naš sagovrnik tvrdi da poslodavci u privatnom sektoru uglavnom neće isplatiti ovu sumu koju je predložila Vlada FBiH, jer nemaju nikakve obaveze.

- Vlada FBiH je obećala i to je morala da uradi da usvoji fiskalne zakone koji bi donijeli promjenu sistema oporezivanja doprinosa i na taj način bi se povećale plaće svima pa i u realnom sektoru i svi bi u BiH dobili pomalo pomoći. Ako to nisu bili u stanju uraditi i ako su htjeli da naprave neko privremeno rješenje opet su mogli da privremeno umanje i na postojeća primanja doprinose i poreze i opet bi radnik u realnom sektoru dobio više.

Tako bi se privremeno Vlada odrekla dijela budžetskih prihoda, a radnici bi dobili bar malo uvećanu plaću na osnovu ove privremene mjere. Svjedoci smo da su u predhodnom periodu neki sektori poput banaka ili trgovine imali enormnu dobit, koju su imali većinom kod zloupotrebe inflacije, pa su mogli njih dodatno oporezovati i da se od tog novca pomogne što većem broju građana – smatra Gavran.

Vlada je stalno kukala kako će biti teško nadomjesiti manjak novca kada se usvoje fiskalni zakoni, a sada iz istog budžeta izdvajaju pare da ih podjele sebi međusobno.

VEZANI TEKST - Penzioneri se pobunili: Nas mrcvare za EU pomoć od 360 KM, dok budžetlije dobijaju po 2.520, to vrijeđa razum

- S druge strane u BiH imamo dvije godine rekordnih budžetskih prihoda i opet se prave u Vladi naivni kao da je to normalno stanje. Kada govore o povećanju minimalnih plaća kažu da ne mogu biti veće od 1.000 maraka, a budžet se rekordno napunio. Međutim, od toga rekordnog povećanja budžeta nikome ništa nije vraćeno. U isto vrijeme isplata novca Evropske unije koji se u FBiH razvlače do besvijesti vlast opisuje kao neki svoj uspjeh. Eto vam pokazatelja da nije Evropske unije oni nekim građanima ne bi isplatili ni marke. Naš narod će samo i dalje u privatnim krugovima porodice i prijatelja govoriti kako je ovo nemoralno i sramno, što jeste. Govorit će kako vlast ne valja, ali nažalost od građana ne očekujem ni proteste niti bilo kakav pritisak – zaključuje Igor Gavran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.