open-navfaktor-logo
search
Šta je prioritet
FBiH se zadužila 19.240.000 eura za zdravstvo: Hoće li to riješiti pitanje listi čekanja pacijenata
Projekat, kako nam je predstavljen, može biti iskorišten u svom punom kapacitetu jedino kada imate uređen zdravstveni sistem, a naš je jako narušen i treba puno rada na njemu, kazala je delegatkinja prof. dr. Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović
Autor: A. S.
26.03.2024. u 21:19
get url
text
Oko 19.240.000 eura bit će utrošeno za unapređenje zdravstvenih sistema
Oko 19.240.000 eura bit će utrošeno za unapređenje zdravstvenih sistema
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je zaduženje FBiH u iznosu od 19.240.000 eura za realizaciju projekta unapređenja zdravstvenih sistema.
Predviđeni rok otplate zajma je 32 godine, a grace period je sedam godina.
Kako su naveli iz Federalnog ministarstva zdravstva, novac bi trebao biti iskorišten za finansiranje projekta unapređenja zdravstvene zaštite u FBiH, a primarni cilj je unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga, kao i finansijskog stanja zdravstvenih sistema.
Delegatkinja prof. dr. Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović (Stranka za BiH), kaže kako ne sumnja da je projekat dobar, ali da zdravstveni sistem u FBiH u ovom trenutku ima puno većih prioriteta.
Prof. dr. Fatima Gavrankapetanović - Smailbegović
- Čini mi se da su nam jučer iz Federalnog ministarstva zdravstva rekli da se na projektu radi više od šest godina i ja ne smunjam da je dobar. Međutim, takav jedan projekat može biti iskorišten u svom punom kapacitetu jedino kada imate uređen zdravstveni sistem, a naš je jako narušen i treba puno rada na njemu. Mislim da je u ovom trenutku prioritetnije riješiti pitanje liste čekanja pacijenata, koje, bez obzira na to što neki govore da su smanjene, u praksi i dalje postoje. Tu je i osiguranje terapije za najteže pacijente, briga o djeci sa poteškoćama u razvoju, ali i budžet Fonda solidarnosti, što je jedan od najvažnijih problema. Nijednom rječju nije kazano da će to zaduženje pomoći u rješavanju gorućih problema građana Federacije, a pacijenti bi nam svima trebali biti prioritet - navodi Gavrankapetanović-Smailbegović.
Dodaje kako je u ovom trenutku najvažnije osigurati dovoljno sredstava za Fond solidarnosti, koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.
- Fond solidarnosti omogućava liječenje najtežim pacijentima i zaista je velika sramota da godinama nemaju onoliko novca koliko je to zakonom propisano, a rezultat toga je da pacijenti proživljavaju agoniju. Mišljenja sam da bi što prije trebalo organizirati tematsku sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda - finansiranje Fonda solidarnosti i kako se to pitanje može riješiti. Ja sam ranije podnijela inicijativu da se procenat, kojeg daju kantoni prema Federaciji za Fond solidarnosti, od 10 poveća na 12 posto, što bi za kratak vremenski period u potpunosti riješilo problem. Kantoni bi to sigurno mogli podnijeti, a ogromno bi bilo za Federaciju. Međutim, ta moja inicijativa nije prošla - ističe Gavrankapetanović - Smailbegović.
Kaže kako sada radi na pripremi inicijative da se od akciza na duhan izdvoji određeni dio novca za Fond solidarnosti.
- To je malo duži proces, jer se radi o državnom nivou, ali je odlična mogućnost da se pomogne pacijentima. Ponavljam da je jedna tematska sjednica, odličan prijedlog, i da je ne završimo dok ne iznađemo rješenje za oboljele, jer to danas ili sutra može biti svako od nas - naglasila je Gavrankapetanović - Smailbegović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.