open-navfaktor-logo
search
Zbog nameta Bugarske
Gazpromov gas za BiH mogao bi poskupjeti minimalno 20 posto
Odluka Bugarske o uvođenju dodatne takse od 30 posto na tranzit ruskog gasa kroz svoju teritoriju značajno će utjecati na povećanje cijene ovog energenta i u našoj zemlji, smatraju stručnjaci. 
24.10.2023. u 13:40
get url
text

VEZANI TEKST - Isporuka ruskog gasa Bosni i Hercegovini nije upitna

Prema riječima ministra komunalne privrede u Vladi Kantona Sarajevo Almira Bečarevića, izjava direktora "Prvog gasnog društva" iz Zvornika Dušana Kozića daje naslutiti da i u entitetu Republika Srpska imaju saznanja kako bi se odluka parlamenta Bugarske mogla odraziti na krajnju cijenu gasa.

- Ako Gazprom odluči da se ovaj porez samo jednostavno prebaci na kupce gasa koji gas dobijaju putem Turskog toka, onda nema dileme šta slijedi. To će biti udar na sve zemlje koje primaju gas putem Turskog toka i taj udar se mjeri milijardama KM dodatnog plaćanja prema Gazpromu.

Trenutno, jos nema konačnog stava Gazproma, a Mađarska i Srbija pokušavaju osporiti odluku Bugarske o uvođenju poreza jer te dvije zemlje će biti najviše pogođene ovom odlukom. Gotovo 2/3 kapaciteta Turskog toka je u zakupu samo za ove dvije zemlje.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, samo za sezonu grijanja bilo bi potrebno dodatnih više od 25 miliona KM za plaćanje obaveze po osnovu ovog poreza. Cijena gasa bi bila minimalno povecana za 20 posto ne računajući i novo povećanje cijene gasa od 1. januara, a prema trenutnim cijenama nafte - kaže Bečarević za Faktor.

Dodaje kako će odluka Gazproma ubrzo morati biti donesena jer prve fakture za ovaj porez bi trebale biti uspostavljene Gazpromu za mjesec oktobar. 

VEZANI TEKST - Gazprom zaprijetio Poljskoj i Bugarskoj nakon obustave plina

- Da li će Mađarska i Srbija uspjeti osporiti odluku Bugarske, vidjet ćemo jer ako uspiju, onda bi slijedom toga i BiH bila pošteđena plaćanja dodatnih obaveza.

Što se tiče pravaca snabdjevanja ruskim gasom pored Turskog toka još je u funkciji samo još jedan pravac preko Ukrajine, a svi drugi gasovodi su zatvoreni, oštećeni ili minirani. Evropa sada prima manje od 8 posto gasa iz Rusije dok je ta ovisnost nekad bila više od 40 posto. BiH je i dalje ovisna o ruskom gasu u 100-postotnom iznosu - poručio je Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.