open-navfaktor-logo
search
Vranić potpisao ugovore
Gdje će Sarajlije moći obaviti preventivne preglede ranog otkrivanja raka dojke, grlića maternice i debelog crijeva
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić danas je potpisao ugovore sa tri javne i četiri privatne zdravstvene ustanove koje će vršiti preventivne preglede u okviru pilot projekta "Rano otkrivanje raka dojke, grlića maternice i kolorektalnog Ca" u zdravstvenom sistemu KS.
05.07.2022. u 10:39
get url
text

Ove zdravstvene ustanove ispunile su kriterije Javnog poziva za sufinansiranje provođenja preventivnih pregleda, a pravo učešća imale su sve registrovane javne i privatne zdravstvene ustanove, svih nivoa zdravstvene zaštite u KS.

Sa ministrom Vranićem ugovore su potpisali predstavnici Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Zavoda za zdravstvenu zaštitu uposlenika MUP-a, Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, te poliklinika SaNaSa, Al-Tawil, Atrium i Agram. Potpisivanje ovih ugovora ozvaničilo je i početak implementacije pilot projekta.  

- Realizacijom ovog projekta očekuje se da će se pregledati po 4.000 zdravih žena i muškaraca sa područja Kantona Sarajevo u svakoj od kategorija navedenih rizičnih bolesti, kako bi se omogućila prevencija ili eventualno rano otkrivanje ovih bolesti - naveo je ministar Vranić.

Kroz edukacije i edukativne kampanje uticat će se na stvaranje navika za vršenjem redovnih pregleda. Pored toga, bit će sprovedena sveobuhvatna promotivna kampanja podizanja svijesti o bitnosti prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, s posebnim osvrtom na skrining programe prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, raka grlića maternice i raka debelog crijeva.

Za ovu namjenu u budžetu KS za 2022. godinu planirano je 750.000 KM, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.