open-navfaktor-logo
search
Kratica za autoput
Gdje je IX sarajevska transverzala i zašto je toliko bitna: Gradi se kružni tok u "zraku"
Projekat izgradnje primarne gradske saobraćajnice IX transverzale u Sarajevu započeo je 2018. godine i realizuje se fazno. Do sada je izgrađen veći dio transverzale od ulice Džemala Bijedića u općini Novi Grad preko željezničke pruge do spoja na ulicu Safeta Zajke u Boljakovom Potoku.
16.10.2022. u 08:09
get url
text

Ova kratka saobraćajnica je od ogromne važnosti za cijelo Sarajevo. Ona će biti najkraći pravac kretanja iz stambenih naselja s desne strane Miljacke ka Alipašinom, odnosno dalje ka Centru ili Ilidži. Time će se rasteretiti pravac prema Buča Potoku i Pofalićima. Osim toga, smanjit će se gužve koje nastaju na Stupskoj petlji i povezanim ulicama, odnosno na izlazu iz grada, s obzirom da će se preko nove transverzale moći nastaviti direktno prema autoputu, ili Rajlovcu i Vogošći.

{$galerijaFotografija}

Sam spoj transverzale sa ulicom Safeta Zajke je projektovan u vidu kružnog vijadukta na stubovima i ovaj dio je trenutno u izgradnji. Izvode se radovi na temeljenju konstrukcije objekta sa ugradnjom šipova te radovi na izmještanju vodovodne i kanalizacione mreže.

- Trenutno radimo na bušenju šipova i već smo izbušili 60 i ostalo nam je još šest komada. To su radovi koji se dešavaju na rondou kružnog toka. Nastavljamo sa iskopom temelja za stubove za izradu rasponske konstrukcije. Kružni tok se nastavlja na most koji je već izgrađen i kada završimo rasponsku konstrukciju onda ćemo saobraćaj usmjeravati ispod kružnog toka, kada počinje izgradnja druge faze rondoa – izjavio je za Faktor, Mahir Oruč, predstavnik izvođača radova Euro-Asfalta.

U isto vrijeme radi se i drugi projekat, a to je rekonstrukcija ulice Safet Zajko.

- U ulici Safet Zajko završili smo asfaltiranje dvije desne trake i nismo zaustavljali saobraćaj, a ovom ulicom prolazi 22 hiljade vozila dnevno! Sada smo počeli izgradnju lijeve saobraćajnice u ulici Safeta Zajke. Radimo na iskopima za postavljanje instalacija za vodu i kanalizaciju, oborinske vode. Molimo građane za strpljenje jer nam je glavni zadatak da prije svega osiguramo sigurnost pješaka i odvijanja saobraćaja. Zbog toga radimo noću da bi što manje ometali pješake i odvijanje saobraćaja – poručuje Oruč.

- Pored navedene dionice, krajem 2021. godine je započeta izgradnja spoja IX transverzale sa autocestom tačnije sa LOT-om 2C Sarajevske obilaznice kroz rekonstrukciju ulice Safeta Zajke, ističe Ismar Jusufspahić, saobraćajni inženjer, stručni savjetnik za rekonstrukciju i izgradnju puteva Direkcija za puteve Kantona Sarajevo

- Nakon završetka ovog projekta, IX transverzala će povezati do sada željezničkom prugom razdvojena naselja u ovom dijelu grada te predstavljati modernu vezu sa autocestom putem kolovoza sa četiri saobraćajne trake, sa obostranim pješačkim stazama, novom javnom rasvjetom, servisnim saobraćajnicama i pratećom opremom. Pored povećanja kapaciteta i nivoa usluge saobraćajnice od projekta se očekuje i pozitivan utjecaj na sigurnost saobraćaja. Vrijednost izgradnje IX transverzale od ulice Džemala Bijedića do ulice Safeta Zajke je 15 miliona 550.266 maraka i finansira se iz budžeta Kantona Sarajevo i Općine Novi Grad Sarajevo. Ukupna vrijednost radova na rekonstrukciji i proširenju ulice Safeta Zajke iznosi 4 miliona 648.041 eura, a projekat se finansira iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj. Završetak oba projekta se očekuje u toku naredne godine ukoliko se riješe svi preostali imovinsko-pravni odnosi – kaže Jusufspahić.

0J4A6991.JPG
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.