open-navfaktor-logo
search
Mreža "Naše društvo"
Gdje je nestalo 800 tona mulja, kriminal se krije u ladicama Gradske uprave Mostar
Gdje je nestalo 800 tona mulja na prečistačima otpadnih voda u Mostaru u kojem se nalaze kancerogene i mutogene materije te šta se dešava sa budžetskim novcem, pitaju se iz Mreže "Naše društvo".
10.03.2020. u 16:13
get url
text

Husein Oručević i Marin Bago, ispred ove Mreže danas su iznijeli podatke da se u ladicama Gradske uprave kriju dokumenti od očiju javnosti koji govore o kriminalu u komunalnim djelatnostima u Mostaru. Tvrde kako nadležni ne žele da tema potrošnje, a koja se tiče komunalnih djelatnosti, bude javna i transparentna.

Razlog zbog čega se o tome šuti, tvrde, jeste što bi mnogi nakon toga trebali završiti iza rešetaka.

- U ladicama se krije 70 dokumenata koji pokazuju šta se radi s našim novcem - kazao je Oručević, uz napomenu da im je odbijen pristup javnim informacijama, a koje ima Služba internog nadzora, na štA su uložili prigovor.

Skrivene informacije dobili su od građana anonimnim putem.

Među skrivenim dokumentima Gradske uprave, kako dodaje, postoje dokazi da 10 miliona marka godišnje nestane prilikom rebalansa budžeta, što bi sasvim dovoljno bilo da Mostar bude najčišći grad na Balkanu, a ne grad zatrpan smećem.

Bago je kazao kako ih je gradonačelnik Ljubo Bešlić optužio da su krivo informisali građane o postojanju otrova.

- Nismo radili nikakve nalaze, nego objavili dokumente koje je Grad krio u svojim ladicama, a pokazuju postojanje otrova. Mi smo objavili ono što su oni krili od građana. Postavljamo pitanje gdje je nestalo 800 tona otrovanog mulja, o tome niko ne govori - ističe Bago.

Smatra da je na djelu sumrak struke.

- Struka je rekla kako se treba ponašati, međutim mulj suše na suncu i ti otrovi idu u zrak, a struka šuti i možemo konstatirati samo da SE u Mostaru zaista dešava sumrak struke, jer niko neće da se uključi niti smije, od onih kojima je to posao - kazao je Bago.

Bago je dodao i kako se rad tužitelja sprečava na perfidan način.

- Tužilac, pored svojih drugih predmeta, ko zna koliko ima i ubistava i svega, sam je na ovom slučaju. Tako se pravosudni sistem odnosi prema ovom problemu, gdje se u pitanju stotine miliona KM i zdravlje stanovništva - naglašava Bago.

Istraga koju vodi Kantonalno tužilaštvo HNK, dodaje Bago, po pitanju kaznenih prijava koje su podnijeli protiv gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića i svih koji su odgovorni za kriminal i trovanje u Mostaru, pri kraju je i očekuju podizanje optužnice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.