open-navfaktor-logo
search
Službene obaveze
Gdje je sve gradonačelnica Karić putovala u prvoj godini mandata: Barcelona, Cannes, Dubai, Beč, Pariz, Istanbul, Prag...
Gradonačelnica Benjamina Karić na društvenim mrežama redovno objavljuje fotografije sa službenih putovanja.
25.05.2022. u 08:46
get url
text

Tako je prije dva dana objavila fotografiju iz Barcelone, gdje je razgovarala sa gradonačelnicom ovog prijateljskog i pobratimskog grada.

- Prošlo je osam godina od posljednjeg susreta čelnika Sarajeva i Barcelone. Danas sam sa gradonačelnicom ovog prijateljskog i pobratimskog grada Ada Colau, razgovarala o zajedničkom nastupu na Zimskim olimpijskim igrama 2030. godine! Ponosni smo na činjenicu da pripadamo porodici olimpijskih gradova i vjerujemo u zajedničko domaćinstvo najveće smotre sporta – napisala je Benjamina Karić u objavi uz fotografiju.

VEZANI TEKST - Godina mandata Benjamine Karić, šta je planirano, a šta urađeno

"Neumorna" gradonačelnica prije šest dana je bila u Francuskoj, tačnije u Cannesu.

- Bilo mi je zadovoljstvo posjetiti 75. kanski film festival na poziv uvaženog gradonačelnika Grada Cannesa Davida Lisnarda. Kao ponosni grad filma UNESCO-a, u Cannesu smo najavili 28. izdanje Sarajevo Film Festival. U augustu ćemo ponovo, domaćinski i svečarski, dočekati istaknute znalce filmske i kreativne industrije – stoji u njenoj objavi na Facebooku u kojoj je navela da bh. paviljon na Kanskom filmskom festivalu privlači veliku pažnju predstavnika filmske industrije cijelog svijeta.

Kada su u pitanju putovanja u maju, gradonačelnica je bila i u posjeti u Zagrebu, gdje se sastala sa gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. U aprilu je Karić predahnula od putovanja. U trećem mjesecu ove godine nekoliko dana, kao i brojni ministri, provela je u Dubaiju na EXPO-u.

- Bosna i Hercegovina i njen glavni grad žele i trebaju biti značajnim dijelom ovakvih prestižnih skupova, promovirati svoje prirodne ljepote, olimpijsku historiju, bogatu kulturnu baštinu, multikulturalnost, tople, gostoljubive ljude i pozicionirati se na evropsku i svjetsku turističku mapu. Ponosna sam na ono što možemo ponuditi i zahvalna što su naši potencijali prepoznati – napisala je tada Karić.

Prije Dubaija gradonačelnica Sarajeva bila je u prvoj službenoj posjeti austrijskoj prijestolnici na poziv gradonačelnika Beča Michaela Ludwiga.

Iako je februar najkraći mjesec, to nije smetalo Benjamini da obiđe kolege u četiri grada. Prvo je 26. februara bila u Firenci, potom u turskom gradu Şanlıurfa (14. februara), u Podgorici (12. februara) i u Dubrovniku (1. februara).

U Podgorici je bila i 8. decembra prošle godine, ali ovaj put kao dio delegacije SDP-a BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem, kada su bili u posjeti predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

Novembar je bio rezervisan za Tursku i Novi Pazar, ponovo Podgoricu, te Pariz, u kojem je bila nekoliko dana i tamo se, između ostalog, susrela sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom.

- Na moje veliko zadovoljstvo, razgovarala sam sa gradonačelnicom Pariza Anne Hidalgo. Cilj nam je raditi na promociji, sadržajnijoj i kvalitetnoj saradnji u svim segmentima, sa posebnim akcentom na tehnološke projekte. Sigurna sam da će službena posjeta ovoj prijateljskoj zemlji produbiti i učvrstiti naše odnose, a naš grad pozicionirati kao evropsku metropolu koja iznova potvrđuje svoja prijateljstva širom svijeta – navela je tada gradonačelnica nakon posjete.

U septembru se upoznala sa ljepotama Burse. U julu prošle godine ponovo je bila u posjeti Novom Pazaru i sa kolegom gradonačelnikom Nihatom Biševcem razgovarala je na temu intenziviranja saradnje dva grada i unapređenja privrednih, turističkih, kulturnih, obrazovnih i drugih odnosa u skladu sa našim tradicionalnim prijateljstvom.

- Iskoristila sam priliku i svim muslimanima u Novom Pazaru, Sandžaku i cijeloj Srbiji uputila čestitku povodom nastupajućeg praznika Kurban-bajrama uz najiskrenije želje za prosperitet i blagostanje – rekla je tada Benjamina.

U zvaničnoj posjeti Gradu Istanbulu ponovo je bila 8. jula prošle godine.

- Gradonačelnik Ekrem İmamoğlu je bio prvi gradonačelnik koji mi je čestitao imenovanje na funkciju, a danas je prihvatio poziv za uzvratnu posjetu Sarajevu. Imamo kvalitetnu saradnju, ali mislim da je vrijeme da nakon 10 godina uradimo projekte koje prethodne administracije Sarajeva i Istanbula nisu uspjele. Dogovoreno je da Bijela tabija bude jedan od projekata na kojem ćemo intenzivno sarađivati u narednom periodu – najavila je Karić nakon ove posjete.

U junu 2021. gradonačelnica Sarajeva bila je u posjeti glavnom gradu Češke, Pragu, i tom prilikom sastala se i sa gradonačelnikom tog grada Zdenekom Hribom, s kojim je razgovarala o brojnim projektima.

Tokom prve službene posjete glavnom gradu Češke, Karić je poručila kako je sa gradonačelnikom razgovarala o mogućnosti saradnje dva glavna grada u brojnim oblastima.

Upravo je ovo službeno putovanje izazvalo burne reakcije javnosti jer je gradonačelnica povela brojnu delegaciju, u kojoj je, između ostalih, bio i službeni fotograf.

Na poziv kolege Ivana Vukovića 21. maja prošle godine bila je u prvoj službenoj posjeti izvan BiH, gradu Podgorici.

Koliko su sva ova putovanja gradonačelnice Sarajeva, a koja je objavila na svom profilu na Facebooku, koštala novaca iz džepa građana Sarajeva, odgovore smo potražili u kabinetu Benjamine Karić. Kada odgovori stignu mi ćemo ih, naravno, objaviti.

Benjamina Karić je za gradonačelnicu izabrana 8. aprila 2021. godine, nakon što je prethodni kandidat Bogić Bogićević odustao od kandidature.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.