open-navfaktor-logo
search
Gubitak vremena
Gdje je zapelo: Priča o budžetu BiH za 2023. je bila politička zamka za "Trojku", očito slijedi privremeno finansiranje
Institucije Bosne i Hercegovine će, po svemu sudeći, u 2024. godinu ući bez usvojenog budžeta, što ekonomisti ocjenjuju kao velikim gubitkom vremena koji nas puno košta.
18.12.2023. u 21:46
get url
text

- Privremeno finansiranje i usvojeni budžet nisu isto. To puno govori o neusaglašenim politikama ključnih aktera, o neusaglašenosti o određenim izdvajanjima, reformama – istakla je Azra Hadžiahmetović, doktor ekonomskih nauka.

Podsjetila je da imaju zahtjevi da se budžet za 2024. godinu smanji.

- To je nagovijestio ministar finansija i trezora BiH, s čim se vjerovatno ne slažu oni koji kreiraju reforme u oblasti odbrane, u kontekstu NATO integracija, ali i ostalim oblastima. Smanjen budžet ili nagovještaj smanjenja budžeta u ovim vremenima govori puno o tome šta neko planira. To je ogroman gubitak vremena, ali u sadašnjim vremenima svaki gubitak ima višestruku cijenu – kazala je Hadžiahmetović.

VEZANI TEKST - Na budžetu institucija BiH se još radi, Ministarstvo finansija BiH ne zna ni iznos

Nakon što su se stranke vladajuće koalicije na državnom nivou (HDZ, SNSD i "Trojka" koju čine SDP, Naša stranka i NiP) u martu pohvalile "historijskim" budžetom, sada nema još ni nacrta budžeta za iduću godinu niti je poznat njegov iznos. Poznato je samo da će on, barem prema izjavama ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđana Amidžića (SNSD), biti niži.

Posljednja godina koja je počela bez privremenog finansiranja institucija BiH bila je 2018, mada je bilo izjava iz vladajućih stranaka da je ovogodišnji budžet usvojen u rekordnom roku, što očito nije tačno.

Doktor ekonomskih nauka i delegat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić (DF) istakao je da je priča o budžetu institucija za 2023. godinu je bila politička zamka za "Trojku".

- Tada je SNSD-u bio cilj završiti imenovanje svojih ljudi u finansijskom i sigurnosnom sektoru uključujući Upravu za indirektno oporezivanje BiH, Agenciju za lijekove BiH, Službu za strance i direktora operacija u OSA-i. Stranke "Trojke", čiji su jedini cilj bile fotelje, nasjele su na priču o takozvanim historijskim sjednicama Vijeća ministara BiH. Da je ovo sve tačno, potvrđuje decembar 2023. godine, a Nacrta budžeta za 2024. nema na vidiku – rekao je Đonlagić.

VEZANI TEKST - Krišto pisala Michelu, brine se da će odbijenica iz EU-a naštetiti koaliciji HDZ-a, "Trojke" i SNSD-a

On je napomenuo da su zakonski rokovi za izradu i usvajanje Nacrta budžeta već prekršeni od Vijeća ministara BiH, a tek po usvajanju nacrta, Predsjedništvo BiH treba utvrditi Prijedlog budžeta, pa tek onda slijedi parlamentarna procedura kroz oba doma Parlamenta BiH.

- Možemo kazati da je više nego očito da država neće dobiti svoj budžet za 2024. godinu do kraja mjeseca i da ćemo u 2024. godini imati takozvano privremeno finansiranje mjesec za mjesec – ukazao je Đonlagić.

Istakao je da vlast nije bila u stanju dogovoriti temeljni finansijski dokument za državne institucije, dakle budžet, a "prodavali su maglu o navodnom otvararanju pregovora sa EU-om do kraja 2023. godine".

Podsjetio je i šta znači privremeno finansiranje, a to je da sredstva idu samo za tekuće rashode, i to na osnovu ovogodišnjeg budžeta.

- Nema finansiranja nikakvih novih projekata i programa – dodao je Đonlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.