open-navfaktor-logo
search
Pred američkim Senatom
General Cavoli: NATO u procesu slanja dodatnih snaga i teške opreme na Kosovo, šta je s BiH
AUTOR: Autor: VOA/Faktor
17.04.2024. u 16:45
get url
text
General Christopher Cavoli
General Christopher Cavoli
Međustranački nacrt zakona usmjeren na povećanje američkog angažmana na zapadnom Balkanu odobrio je u utorak Odbor za vanjske poslove američkog Senata i poslao ga Senatu na razmatranje, prenose mediji.
- Danas je Komitet za vanjske poslove američkog Senata poslao poruku državama zapadnog Balkana za obnovljenu posvećenost napredovanjem sa ovim međustranačkim prijedlogom zakona. Napisala sam ovaj prijedlog zakona fokusirajući se na priliku da produbimo našu posvećenost i ulaganja u regionu jačanjem trgovinskih odnosa i ekonomske saradnje i isticanjem alata koje Sjedinjene Države imaju da odgovore na zlonamjerni utjecaj, korupciju i druge napore usmjerene na podrivanje demokratskih aspiracija u regionu - rekla je jučer senatorka Jeanne Shaheen za Glas Amerike.
- Važno je napomenuti da bi, ako bude usvojen u zakon, on kodificirao izvršne naloge protiv korupcije i kršenja Dejtonskog sporazuma na Zapadnom Balkanu, stavljajući jasno do znanja da Sjedinjene Države neće tolerisati napore da potkopaju mir i stabilnost u regionu - dodala je senatorka Shaheen.
Ovaj zakon, koji je zajednički prijedlog demokrate senatorke Jeanne Shaheen i republikanskog senatora Rogera Wickera, pod nazivom Zakon o demokratiji i napretku Zapadnog Balkana, zamjenjuje sličan zakon koji je predložen američkom Kongresu u augustu 2022.
Novi zakon poziva Sjedinjene Države i njihove saveznike da ojačaju trgovinske odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Kosovom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Srbijom, kao i da "ojačaju i prošire regionalnu ekonomsku integraciju na Zapadnom Balkanu" i kao odgovor na ruski uticaj u regionu, posebno zavisnost od ruskog gasa.
Ovaj nacrt zakona dolazi u vrijeme pojačanih tenzija na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.
Prošle sedmice, u saslušanju pred Komitetom za oružane snage Senata, vrhovni zapovjednik NATO snaga za Evropu i zapovjednik Evropske komande Oružanih snaga SAD-a general Christopher Cavoli rekao je da je NATO u procesu dodavanja snaga i teškog naoružanja mirovnoj misiji na Kosovu.
- Uradili smo kompletnu reviziju plana operacije za KFOR. Tako se pokazalo da nam ne treba samo više snaga, već i jače snage. Trenutno smo u procesu nabavke toga, nacije su bile prilično velikodušne, ali poslat ćemo tešku opremu na teren i više ljudi. Druga stvar je da razvezujemo odnos između rezervnog sastava i misije EU-a Althea u BiH i misije KFOR-a, jer je to bila ekonomija koju više ne možemo sebi priuštiti, da tamo dijelimo stratešku rezervu - rekao je on.
U svom izvještaju, koji je dostupan na ovom linku, između ostalog je napisao da "etničke tenzije u Bosni i Hercegovini također imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana".
- Aktivnosti Rusije na podsticanju napetosti između etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj oslabiti zemlju i spriječiti produbljivanje veza sa EU-om i NATO-om. Etno-nacionalistička politika sprječava Bosnu i Hercegovinu da usvoji prijeko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unaprijedile njene euroatlantske integracije. Bh. entitet Republika Srpska nastoji oslabiti državne vlasti i oslabiti odnose sa EU i NATO-om, istovremeno održavajući bliske veze s Rusijom - napisao je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.