open-navfaktor-logo
search
Helez obavijestio i NATO
Generali 15 mjeseci ilegalno rukovode OS: Ko u Predsjedništvu BiH opstruira imenovanja novih i ruši sistem odbrane
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine dopis sa oznakom "hitno" u kojem ponovo traži da se u dnevni red što prije uvrsti Plan strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu Bosne i Hercegovine, nakon čega bi trebali biti imenovani novi generali, saznaje Faktor od izvora u Predsjedništvu BiH.
06.06.2023. u 21:10
get url
text

Helez podsjeća članove Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, Denisa Bećirovića i Željka Komšića da im je dostavljen Plan, ali da do danas nije razmatran.

- S obzirom na to da Ministarstvo odbrane BiH u skladu sa svojim nadležnostima ima obavezu na realizaciji aktivnosti koje su u vezi s postavljenjem lica na dužnosti za koje je predviđen čin generala i koje u potpunosti zavise od donošenja Plana strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu BiH, a imajući u vidu da navedeni prijedlog do sada nije razmatran na sjednicama Predsjedništva BiH, tražimo da se isti stavi na Dnevni red i razmotri na jednoj od narednih sjednica – navodi se u dopisu koji potpisuje Helez.

Helez je o opstrukcijama u vezi s usvajanjem Plana strukture generalskog kora i imenovanja novih generala u Oružanim snagama BiH, s obzirom na to da je aktuelni mandat istekao u martu 2022, obavijestio i komandanticu NATO Štaba Sarajevo, brigadnu generalicu Pamelu McGaha.  

Zukan Helez i brigadna generalica Pamela McGaha

- Napravili smo strukturu generalskog kora i usvojili. Predsjedništvo BiH to treba da usvoji i da se imenuju novi generali. Čekam Predsjedništvo BiH, ali čini mi se da tamo ima opstrukcija. To više nije do mene. Obavijestio sam međunarodne zvaničnike – poručivao je Helez u nekoliko navrata do sada.  

Početkom marta prošle godine istekao je mandat načelniku Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovniku Senadu Mašoviću te njegovoj dvojici zamjenika general-majorima Ivici Jerkiću i Gojku Kneževiću. Od tada pa do danas, NATO je od tada, gotovo svakodnevno insistirao da se izvrši imenovanje novog generalskog kora, ali Predsjedništvo BiH još nije pokrenulo postupak imenovanja novog štaba kao ni popunu generalskoga kora zbog odlaska u beneficiranu penziju nekoliko visokih oficira.

Odgovor smo pokušali dobiti od predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, zašto se na dnevnom redu nije našla struktura generalskog kora, ali Saša Aulić, savjetnik za medije, nije nam odgovorio na upit upućen prije desetak dana.

U Komšićevom kabinetu su nam potvrdili da je on kao član kolektivnog šefa države i u prethodnom mandatu, kada je s njim u Predsjedništvu sjedio Milorad Dodik insistirao na usvajanju strukture generalskog kora, imenovanju novih generala i penzionisanju onih koji su stekli zakonske uvjete, ali da je upavo Dodik odbijao da se ovo pitanje, iznimno bitno po OSBiH i NATO put naše zemlje riješi.

Iz Bećirovićevog kabineta, iako nam je rečeno da će se neko od savjetnika javiti, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor. 

U članu 31. Zakona o odbrani BiH precizirano je koliko traje mandat bez mogućnosti nastavka po automatizmu ili produženja.

Nakon što Predsjedništvo BiH usvoji Plan strukture generalskog kora, ministar odbrane dostavlja prijedlog za postavljenja osoba na generalske pozicije, a u skladu sa nadležnostima iz člana 15. Zakona o odbrani BiH.

Članom 12. Zakona o odbrani BiH definirana je nadležnost Predsjedništva BiH da postavlja i smjenjuje generale u Oružanim snagama. Na temelju člana V Ustava BiH i navedenog člana Zakona, Predsjedništvo BiH donosi Plan strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu BiH, kojim se definiraju generalske pozicije, formacijski čin i nacionalna pripadnost.

 

Prema utvrđenoj proceduri, nakon što Predsjedništvo BiH izvrši postavljenja osoba na generalske pozicije, slijedi njihovo potvrđivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH (oba doma), što je definirano članom 10. Zakona o odbrani BiH.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH u svojoj strukturi imaju 13 generalskih pozicija.

Radi se o pozicijama - načelnika Zajedničkog štaba OSBiH i njegova dva zamjenika, komandant Operativne komande OSBiH i njegova dva zamjenika, komandant Komande za podršku OSBiH i njegova dva zamjenika, tri komandanta pješadijskih brigada i pozicija generalnog inspektora.

Generalski činovi u OSBiH su brigadni general, general-major i general-pukovnik. Zakonom o odbrani BiH definirane su rotacije po nacionalnoj pripadnosti, tako da sad na mjesto načelnika Zajedničkog štaba OSBiH dolazi Srbin, a zamjenici će biti Bošnjak i Hrvat.

Članom 24. Zakona o odbrani BiH definirana su postavljenja na generalske pozicije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.