open-navfaktor-logo
search
Ekolozi upozoravaju
Glas lokalne zajednice u Olovu nadležni ne čuju: Je li ugrožena i pitka voda?
AUTOR: N1
16.06.2024. u 21:59
get url
text
Olovo
Olovo
Glas lokalne zajednice u Olovu nadležni ne čuju. A, već godinu i pol se upozorava na ugroženost rijeke Bioštice, poznate po iznimnoj biološkoj raznolikosti. Je li ugrožena i pitka voda u Olovu?
Nakon prošlogodišnjeg zagađenja Bioštice, rijeka je ove godine ponovo bila zamućena. Oči građana su uprte u rudnik olova koji se nalazi 600 metara od izvora ove rijeke gdje borave brojne zaštićene vrste živog svijeta.
Isto vodno područje čini Zeleni vir odakle se Olovo napaja vodom. Pitka voda je trenutno ispravna, ali su građani zabrinuti obzirom na dosadašnji odnos.
Šta rade nadležni?
Pri informaciji da je došlo do onečišćenja prvi je na lokaciju došao novinar lokalnog radija Kadir Plećan – on nije prejudicirao kako je došlo do zagađenja. Nadležni ni mjesec poslije nisu precizirali uzrok.
- Vidjeli smo stanje na lokaciji Zeleni vir produžili još kilometar i po i uvjerili se na mjestu događaja gdje dolazi do zamućenja i to je isto mjesto gdje je 2023. godine bilo onečišćenje. Ono što je evidentno je da narod kupuje flaširanu vodu - govori novinar Kadir Plećan.
U isto vrijeme općinski inspektor tražio je od federalnog nivoa i Agencije za vodno područje rijeke Save da izađu na teren, utvrde razloge, urade analizu vode. Odgovor je izostao.
- U 17 sati tog dana tek tada sam uspio doći do odgovornih lica u dežurnoj laboratoriji Agencije za vode gdje mi je rečeno da oni nisu dobili nalog vodne i federalne inspekcije, a činjenica je da uz nalog inspekcije izlaze što je smisleno. Tako da niko od nadležnih nije radio uzorkovanje od nadležnih institucija, što je van svake pameti. Trebao je da neko dođe i utvrdi se šta je. Ovako je sve neprofesionalno u krajnjem slučaju - kaže Safet Kulo, stručni saradnik za zaštitu okoline Općine Olovo.
Potom je Civilna zaštita uzela uzorak vode i pokazalo se da je koncentracija olova izvan dozvoljenog nivoa. Iz rudnika s druge strane tvrde da njihove aktivnosti nisu prouzrokovale zamućenje rijeke. Iako se u javnosti o tome govorilo, kažu da nisu obaviješteni da će se vršiti revizija okolinske dozvole.
- Napominjemo da se u rudniku, u procesu prerade rude koristi isključivo i jedino zatvoreni sistem vode, odnosno tehnološka voda cirkuliše kroz sam sistem, vrši se određeno pročišćavanje, taloženje i vraća se u tehnološki proces prerade rude. Na taj način se voda nikako ne ispušta u slobodni površinski tok, niti rijeku Biošticu - kažu iz kompanije Geomet.
Upozorenje ekologa
Analiza koja je rađena nakon prošlogodišnjeg zagađenja utvrdila je prisustvo teških metala u rijeci poput olova i žive.
Koncentracija suspendovanih materija je bila 150 puta veća, a vrijednost dobijena za olovo je 33 puta veća od maksimalno dozvoljene koncentracije… Na uzorku otpadne vode koji je uzet na mjestu Taložnica Geomet Olovo koncentracija suspendovanih materija je bila 24 puta viša od granične vrijednosti.
Došlo je do promjene vodenog svijeta i izumiranja vrsta koje su do sada egzistirale u Bioštici upozoravaju ekolozi. Lokalna vlast i građani ogorčeni su zbog odnosa viših nivoa vlasti, neutvrđivanja uzroka i neodređivanja konkretnih mjera zaštite.
- Sprega tih multinacionalnih kompanija i domaćih vlastodržaca… tu leži odgovor na pitanje, oni te prirodne resurse, posebno u manjim sredinama, čereče na način na koji to rade. To je sudbina, povući ću paralelu; olovske šume su resurs za sve osim za lokalne stanovnike. Od 2009. godine ovdje se šuma siječe bez federalnog zakona o šumama - rekao je Plećan za N1.
Iz resornog federalnog ministarstva odgovor nismo dobili. Pravi biser prirode sada u sebi ima količine opasnih materija. Da li je potrebno, pitaju se u Olovu, da dođe do novog većeg zagađenja ili onečišćenja pitke vode kako bi reakcija bila promptna?
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.