open-navfaktor-logo
search
Podrška Dodiku
Glasnogovornik SNSD-a pozvao građane RS-a na proteste na međuentitetsku liniju: Pokažimo da granica postoji
Odluka MUP-a Kantona Sarajevo da zabrani mirno okupljanje ispred zgrade Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Sarajevu je sramna, rekao je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.
31.08.2023. u 16:56
get url
text

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) tražio je dozvolu za protestni skup u petak, 1. septembra, ispred zgrade Tužilaštva Bosne i Hercegovine, "zbog političke optužnice protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića". No, sarajevska policija zabranila je održavanje tog skupa iz razloga neispunjavanja formalnih uvjeta, kao i iz sigurnosnih razloga.

Kovačević je rekao "da trideset Srba koji su prijavili svoj dolazak nisu dobili dozvolu".

- To je dokaz da Srbi nemaju nikakvih prava u Sarajevu - dodao je Kovačević.

Reagovao je i na izjavu ministara unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka da će spriječiti okupljanje na međuentitetskoj liniji.

- Nemate, gospodine Isak, da radite ništa na teritoriji RS-a, granica postoji. Ako će neko da ugrožava nečiju sigurnost, to će da dobije svoj odgovor - rekao je Kovačević, piše RTRS.

Pozvao je sve građane RS-a da sutra dođu na najavljeno okupljanje na međuentitetskoj liniji i pokažu da granica postoji.

- Predsjednik RS-a Milorad Dodik prema Ustavu izražava državno jedinstvo, predstavlja sve nas. RS-u niko neće suditi i to neka bude svima jasno. Želimo da pokažemo da granica postoji. Da li misle da treba da mirno gledamo kako progone i podižu optužnice protiv predsjednika RS-a i v. d. direktora Službenog glasnika samo što rade svoj posao i što štite prava RS-a koja su po ustavu zagarantovana - naveo je Kovačević.

Kovačević je izjavio da se sutra šalje poruka da su Srbi protiv političkih optužnica, da su protiv toga da neizabrani stranac progoni demokratski izabrane lidere i predstavnike naroda i građana. Za sutra se najavljuju okupljanja u Doboju, Istočnom Sarajevu, Loparama i Nevesinju.

VEZANI TEKST - Ramo Isak o protestima na međuentitetskoj liniji: To su politički sukobi, pokušavaju izazvati nemire građana

Govoreći o presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, Kovačević je rekao da pojedinci sve rade s ciljem rušenja ustavnog poretka u BiH i da član Predsjedništva Željko Komšić i apelant, njegov savjetnik, uzalud govore o građanskoj državi.

- Kaže da građanska opcija garantuje mir, a zbog te građanske BiH smo imali rat. Građanska BiH nikada neće postojati - zaključio je Kovačević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.